Viimeisen kolmen vuoden aikana pääkaupunkiseudulla on todettu useita kymmeniä HIV-tartuntoja henkilöillä, jotka käyttävät huumausaineita suonensisäisesti eli pistämällä.
Lisäys on merkittävä, sillä edeltävän seitsemän vuoden aikana tartuntoja oli vain kuusi.
HIV-säätiön ylläpitämän Hivpointin tiedotteessa kerrotaan, että tilanne on poikkeuksellinen. HIV-tartunnat on löydetty varhaisessa vaiheessa, mikä viittaa käynnissä olevaan epidemiaan.
HIV-infektion alkuvaiheessa virusmäärät ovat usein korkealla ja jatkotartuntojen riski kasvaa. Samaan aikaan aineita pistämällä käyttävien matalan kynnyksen terveysneuvontapalveluissa HIV-testausmäärät ovat merkittävästi pienentyneet.
2000-luvun alussa HIV levisi aineita pistämällä käyttävien keskuudessa pääkaupunkiseudulla ja tartuntoja todettiin muutaman vuoden sisällä noin 250.
Tilanne saatiin hallintaan perustamalla matalan kynnyksen palvelupisteitä, lisäämällä HIV-testausta ja huolehtimalla hiv-positiivisten huumeidenkäyttäjien HIV-lääkehoidon toteutumisesta.
Lue myös: HUSin diagnostiikkajohtaja varoittaa: Polio, korona, tuberkuloosi ja HIV – Ukrainan sota uhkaa vauhdittaa kulkutautien leviämistä
Laajuutta ei tiedetä
Asiantuntijoiden mukaan kohderyhmää ei testata tällä hetkellä tarpeeksi, joten todellista HIV-tilannetta ei tiedetä.
Ainoa keino tartuntojen laajuuden selvittämiselle on saada tartunnan saaneet hoidon piiriin ja pysäyttää tartuntojen leviäminen. Huumeidenkäyttäjillä on yleisesti ottaenkin suuri riski sairastua tartuntatauteihin, kuten HIV-infektioon ja hepatiitteihin.
Krooniset infektiot heikentävät terveyttä ja elämänlaatua merkittävästi ja hoitamattomina ne voivat olla hengenvaarallisia.
Hivpointin ennaltaehkäisy- ja palvelutoiminnan päällikkö Jenny Tigerstedt toteaa tiedotteessa, että HIV-testausta tulee tehostaa niissä palveluissa, jotka on suunniteltu pistämällä aineita käyttäville.
Hivpoint ja A-klinikkasäätiö ovat hakemassa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoitusta yhteiseen hankkeeseen, jossa on tarkoitus reagoida tilanteeseen.
Hankkeen tavoitteena on kehittää pistämällä aineita käyttävien HIV-tartuntojen ennaltaehkäisyä tehostava toimintamalli.
Hankkeen yhteistyökumppaneiksi on valikoitunut useita eri matalan kynnyksen terveysneuvontapisteitä ja päihteidenkäyttäjien asumisyksiköitä sekä liikkuvaa työtä tekevä Katuklinikka. STEA tekee päätöksen hankerahoituksen myöntämisestä joulukuussa 2023.