Pääkaupunkiseudulla havaittu alle vuodessa moninkertaisesti tavallista enemmän HIV-tartuntoja huumeita pistävillä – käyttäjiä kehotetaan hakeutumaan testiin

0:40img
HIV-testi ei ole vain huumeita käyttäville, eikä tauti leviä vain suonensisäisesti huumeita käyttämällä. Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin sitä, milloin kannattaa mennä HIV-testiin.
Julkaistu 19.11.2021 12:14
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Päääkaupunkiseudulla on havaittu 10 kuukauden aikana viisi kotimaassa saatua HIV-tartuntaa ihmisillä, jotka käyttävät huumeita suonensisäisesti, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

Edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi yhteen henkilöjoukkoon vuosina 2018–2019. Tartuntoja on siis edeltäviin vuosiin nähden moninkertaisesti.

HIV-tartuntojen vuoksi huumeita pistämällä käyttäneitä henkilöitä suositellaan hakeutumaan HIV-testiin. Testeihin pääsee esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa, päihdetyötä tekevissä yksiköissä ja huumeita käyttävien terveysneuvontapisteissä. Terveydenhoidon työntekijöitä kehotetaan vastaavasti tarjoamaan testejä kaikille huumeita käyttäville. HUSin mukaan testausta kuuluu tehostaa tilanteen vuoksi myös vankiloissa.

Tilanteen vuoksi HIV-testausta, terveysneuvontaa ja puhtaiden pistovälineiden vaihtoa puhtaisiin aiotaan tehostaa alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa. Kun henkilöt pistävät vain omilla käyttövälineillään, ei HIV pääse leviämään veriteitse henkilöltä toiselle.

HUSin mukaan HIV:n levieäminen huumeita pistämällä käyttävien keskuudessa on todellinen uhka, ja siitä kertoo jo se, että Suomessa todetaan vuosittain yli 1000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut jaettujen pistovälineiden välityksellä. HIV tarttuu C-hepatiitin tavoin veriteitse.

Lue myös: Infektiolääkärit huolestuivat: Voiko pääkaupunkiseudulla kyteä hiv-epidemia pistoshuumeiden käyttäjien keskuudessa?

4:45img

Juha-Erkki Kants sai vajaat 24 vuotta sitten tietää olevansa hiv-positiivinen. Tieto oli järkytys, ja Kants luuli kuolevansa. Niin luulivat myös lääkärit. Hoidot ovat kuitenkin kehittyneet. Nykyään HIV-positiivisen henkilön, jonka hoito onnistuu, eliniän ennuste ei poikkea muusta väestöstä eikä henkilö ei ole enää tartuttava.

Tuoreimmat aiheesta

HIV