Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että hallituksen exit-suunnitelma on realismin rajoissa. Hänen mukaansa avautumisaikatauluun vaikuttaa rokotustahdin lisäksi se, jaksavatko ihmiset noudattaa koronarajoituksia vielä kevään ajan.
Infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että tartuntamäärät ovat olleet lupaavassa laskussa. Pääsiäinen saattaa kuitenkin vaikuttaa lukuihin hieman, sillä testausmäärät ainakin HUS-alueella ovat olleet tavallista matalampia.
Siitä huolimatta tilanne on sen verran hyvä, että hallituksen suunnitelma Suomen asteittaisesta avaamisesta näyttää mahdolliselta. Aikataulu voi pitää, jos rajoituksista ei aleta lipsuaenneaikaisesti.
– Lasku yleensä vähän hidastuu, kun tullaan enemmän alaspäin.
Lue myös: Marin: Tavoite on, että kesäkuussa lapset pääsevät kesäleireille ja aikuiset terasseille
Rokotustahti ratkaisevassa asemassa
Järvinen sanoo, että kesällä tuskin päästään vielä kiinni täysin normaaliin elämään. Ihmiset saattavat pelätä tartuntoja edelleen, mikä voi rajoittaa ainakin vanhempien ihmisten menohaluja.
Myös rokotusten saatavuuteen liittyy epävarmuutta. Hallituksen suunnitelmassa tähdätään siihen, että heinäkuussa isolla osalla työikäisistä olisi rokotussuoja.
Järvisen mukaan terveydenhuollon kantokyky on turvattu sen jälkeen, kun yli 50-vuotiaat on rokotettu ja heidän ensimmäisestä rokotuskerrastaan on ehtinyt kulua muutama viikko. Sen jälkeen isoimmassa riskissä olevat on suojattu vakavalta tautimuodolta.
Epävarmuuksista huolimatta Järvinen uskoo, että ainakin loppukesällä tapahtumia voi järjestää. Yleisötilaisuuksien toteutuminen riippuu osaltaan siitä, millaisia riskejä tapahtumajärjestäjät ovat valmiita ottamaan ja miten ne sietävät epävarmuutta.
– Täytyy hyväksyä se, että tapahtumista tulisi tartuntoja.
Lue myös: Kesäkuussa jo yleisötapahtumia? Tältä näyttää hallituksen exit-aikataulu kuukausi kuukaudelta
Variantit kysymysmerkkinä
Hallituksen exit-suunnitelman mukaan rajoitusten purkamisaikataulu voi muuttua esimerkiksi, silloin jos rokotuskattavuus jää odotettua alhaisemmaksi tai virusvariantit aiheuttavat ikäviä yllätyksiä.
Järvinen sanoo, että tällä hetkellä erityistä huolta aiheuttaa Brasilian virusmuunnos, koska siitä tiedetään erityisen vähän. Brasiliassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut liki 350 000 ihmistä.
Huonossa tapauksessa jokin virusmuunnos voisi johtaa rajoitustoimien palauttamiseen.
– Merkittävin riski olisi uusi, selvästi uhkaava varianttivirus, jossa on pelko vakavasta tautimuodosta.