Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli helmikuussa 8,8 prosenttia. Vielä tammikuussa hintojen nousu oli 8,4 prosenttia.
Tilastokeskus kertoo, että inflaation kiihtyminen tammikuusta helmikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kaukolämmön hinnan noususta.
Vuoden takaiseen verrattua kuluttajahintoja nosti eniten sähkön hinnan, asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen nousu. Inflaatiota kuitenkin hillitsi etenkin ei-korvattavien reseptilääkkeiden ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.
– Kuluttajahinnat kohoavat yhä reippaasti, mutta samalla velallisten korkokurimus on vasta alussa. Suomessa asuntovelallisen korko tarkistetaan tyypillisesti vuosittain, ja korkojen nousu heijastuu kuluttajien kukkaroille ja siten kuluttajahintaindeksiin viiveellä. Asuntolainojen korkomenojen kasvu on nyt kovinta kuluttajahintaindeksin historiassa, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) ekonomisti Juho Keskinen kommentoi inflaatiolukuja tiedotteessa.
Asuinkustannukset nousivat 11,7 prosenttia, mikä Hypon mukaan selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja viime vuotta kalliimmalla sähkön- ja lämmityspolttoaineiden hinnoilla. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä.
EK:n koronnostojen arvioidaan jatkuvan
Tilastokeskus kertoo myös, että yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli helmikuussa 8,5 prosenttia. Tammikuussa se oli 8,6 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli helmikuussa 7,9 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja tai ajoneuvoveroa..
– Yhdysvalloista kantautuneet uutiset Silicon Valley Bankin alasajosta johtivat markkinahermoiluun ja korko-odotukset laskivat uutisoinnin seurauksena nopeasti ja voimakkaasti. Epävarmuus korkojen tulevasta kehityksestä on kiistämättä kasvanut, mutta samalla inflaatio vaivaa yhä euroaluetta, Keskinen jatkaa.
Keskinen huomauttaa, että Suomessa energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio hellitti jo hieman tammikuussa, mutta euroalueella se on yhä jatkanut itsepintaista nousuaan. Hän arvioikin, että Euroopan keskuspankin koronnostot jatkuvat vielä. Ne vaikuttavat euromaiden talouksiin eri tavoin.
– Vaihtuvakorkoisten asuntolainojen Suomi kärsii nyt kiinteiden korkojen Keski-Eurooppaa enemmän. Samalla asuntomarkkinoiden tunnelmat ovat viilentyneet ennätyksellisesti ja laantunut kilpailu kodeista on parantanut ensiasunnon ostajien tilannetta. Mieluisan kodin löytyessä voikin nyt kokeilla rohkeasti kepillä jäätä selvästi totuttua alhaisemmalla tarjouksella.