Kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 6,5 prosenttia verrattuna viime vuoden heinäkuuhun.
Tilastokeskuksen mukaan inflaatio kiihtyi heinäkuussa kesäkuusta muun muassa asuntolainojen keskikoron nousun vuoksi. Kuluttajahintojen vuosimuutos oli heinäkuussa 6,5 prosenttia, kun se oli kesäkuussa 6,3 prosenttia.
– Tuoreet hintatiedot kertovat asuntolainojen korkomenojen liki nelinkertaistuneen vuoden takaisesta, jolloin 12 kuukauden euribor oli nykyisen reilun neljän sijasta hieman yhden prosentin yläpuolella. Korkojen kehitys selittääkin yksin yli 2 prosenttiyksikköä heinäkuun inflaatiosta, kuvailee Hypon ekonomisti Juho Keskinen kommentissaan.
Vuoden takaisesta ajankohdasta kuluttajahintoja nosti asuntolainojen korkojen lisäksi kulutusluottojen korkojen ja sähkön hinnan nousu.
Keskisen mukaan asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä. Asuinkustannukset nousivat 10,7 prosenttia.
Hintojen nousua taas hillitsi bensiinin, dieselin ja osakehuoneistojen halpeneminen.
– Kerrostaloasuntojen reaalihinnat ovat laskeneet kevään 2021 huipuiltaan peräti yli 18 prosenttia koko maassa ja noin 20 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Kun kustannukset nousevat yleisesti, sukeltavat asuntojen hinnat suhteellisesti katsottuna, Keskinen kirjoittaa.
Lue myös: Iskevätkö koronnostot Suomeen jyrkemmin? Tämän vuoksi Suomi on eri asemassa kuin monet muut euromaat
"Vauhdikkaimman inflaation aika ohi"
Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan inflaation kiihtyminen ei muuta isoa kuvaa siitä, että vauhdikkaimman inflaation aika on ohi.
– Todellinen kysymys ei ole juuri nyt vuosi-inflaation lukema, vaan se, onko taloudessa hintapaineita, jotka kertoisivat tulevasta kuluttajahintojen noususta. Jossain määrin hintapaineita on yhä, muttei niin paljon kuin kovista lukemista voisi päätellä, kirjoittaa Appelqvist pikakommentissaan.
Asuntolainojen ja kulutusluottojen korkojen nousu selittää melkein puolet mitatusta inflaatiosta.
– Todennäköisesti inflaatiolukemat tulevat maltillistumaan jo loppuvuodesta selvästi.
Appelqvistin mukaan siihen liittyy yhä huolta, kuinka nopeasti inflaatio palaa riittävän alhaiselle tasolle.
– Heinäkuussa nähtiin yhä kuukausitasolla hintojen melko vauhdikasta nousua monessa hyödykeryhmässä.
Kokonaisuudessaan hinnat nousivat kesäkuusta 0,5 prosentilla. Kulttuuri ja vapaa-aika kallistuivat 0,96 prosenttia ja vaatetus ja jalkineet 0,69 prosenttia.