Inhotussa perintöverossa piilee ongelmia – perintöriidat uhkaavat lisääntyä

vero verottaja veronpalautus veroilmoitus verot veronmaksaja
Lehtikuva
Julkaistu 07.02.2017 15:06
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

MTV Uutiset kertoi nettisivuillaan maanantaina perintötapauksesta, missä suomalainen opiskelija oli ajautunut taloudelliseen ahdinkoon saatuaan isältään yllätyksellisesti testamenttina kiinteistön vanhasta arvokerrostalosta ulkomailla.

Kyseisen maan lakien mukaan kiinteistön myyminen vaatii oikeusprosessia ja se on kallista.

Arvotalo on huonossa kunnossa, eikä talossa asuvilla sukulaisilla ole varaa peruskorjata rakennusta. Osa perinnönantajan sukulaisista ei puolestaan halua edes puhua kiinteistön mahdollisesta ostamisesta opiskelijalta ilman oikeudenkäyntiä, sanoo tämän lakimies.

Suomessa perintövero pitää maksaa suhteellisen pian, mutta opiskelijan yli kymmenen vuotta sitten perimän kiinteistön kohtalo on siis yhä auki.

Opiskelijan verovelka ulosottoon

Tapauksen 10 000 euron perintövero korkoineen asianajajan mukaan kävi perijälle kestämättömäksi maksaa, ja verovelka meni ulosottoon.

Opiskelijan jo pitkä velkaprosessi jatkuu oikeusistuimessa.

Yllä mainittu tapaus ei ole aivan tavanomainen perintöasia, koska sen juuret ulottuvat ulkomailla sosialismin romahtamiseen ja sen myötä tapahtuneisiin omistusoikeuksien palauttamisiin.

Loma-asunto Espanjassa 

Suomalaisilla kuitenkin on yhä enemmän omistuksia ulkomailla, esimerkiksi asuntoina Espanjassa. Verottajalle ulkomaille ulottuvia perintötapauksia tulee vuosittain muutama tuhat, ja määrä kasvanee suomalaisomistusten lisääntyessä rajojemme ulkopuolella.

Näissä tapauksissa suomalaisten perinnönsaajien on hoidettava perintöön ulkomailla liittyvät omistusasiat aina kyseisen maan lakien mukaan.

"Pian" maksaminen ei ole välittömästi

Perijä saattaa haluta luopua ulkomailla olevasta omaisuudestaan välttääkseen perintöveron täällä. Puhe perintöveron maksamisesta Suomessa "pian" ei tarkoita tulipalokiirettä.

Verottaja käsittelee kaikki ulkomaille ulottuvat perintöasiat tapauskohtaisesti. Perinnön järjestämisessä pesänjakoineen ja muine vaiheineen puhutaan enemmän ainakin vuodesta kuin kuukausista, kerrotaan Verohallinnosta.

Perintövero ei ole suomalaisia eniten painava verotuskysymys, sanoo lakiasiain johtaja Vesa Korpela Veronmaksajien keskusliitosta. Kansalaisia puhuttaa voimakkaimmin ansiotuloverotus.

"Perintövero ollut inhottu"

– Se (perintövero) on ollut inhottu veromuoto. Mutta kun kolmas perintöveroveroluokka poistettiin ja perintöveroasteikkoa on vuosikymmenien mittaan laskettu, on nurinakin vähentynyt, Korpela toteaa.

Kaksi edellistä hallitusta tosin nostivat perintöveroa, tämän vuoden alussa se laski 19 prosenttiin lähisukulaisille. Korpelan mielestä hyvä tavoite olisi vielä vuonna 2010 voimassa ollut 13 prosentin enimmäismäärä lähisukulaisille.

ÄÄNESTYS PERINTÖVERO

Perhe- ja sukulaisuussuhteiden muuttuminen on tuonut omia ongelmia ja riitoja perintöasioissa.

Hankaluuksia tulee helposti, kun omaisuus on sellaisessa muodossa, että omaisuuden hallintaoikeus on jollakin toisella kuin perinnön saajalla tai saajilla, eivätkä hän tai he pysty sitä heti hyödyntämään.

Perintöriidat uhkaavat lisääntyä

– Jos esimerkiksi leski ei ole perinnönsaajan biologinen vanhempi, voi tulla katkeria riitoja, kun leski käyttää oikeuttaan pitää asunto hallussaan. Perintövero on maksettava heti, mutta voi olla että perijä saa omaisuuden vasta vuosikymmenien päästä, Korpela sanoo.

Ongelma vain kärjistyy, ja siihen pitäisi Korpelan mukaan puuttua lainsäädännöllisesti pian.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa