Insinööri vastusti tunnin junaa julkisesti ja sai huomautuksen – kantelun jälkeen moitteet saikin työnantaja Turku

Kirjallista huomautusta puitiin lopulta oikeusasiamiehen kansliassa, jossa katsottiin työnantajan puuttuneen sananvapauteen.

– Lukemisen arvoinen blogi. Tunnin junaa ei kannattaisi rakentaa. Infrakeskeisten megasuunnitelmien sijaan pitäisi junaliikennettä Suomessa kehittää paljon matkustajalähtöisemmin. 

Näin tviittasi Turun kaupungilla työskentelevä liikenneinsinööri keväällä 2023 Twitterissä (nykyisessä X-palvelussa) ja jakoi toisen henkilön Länsirataa, eli Turun tunnin junaa, vastustavan kirjoituksen. 

Tviitti johti kuulemistilaisuuteen ja kirjalliseen huomautukseen työntekijän lojaliteettivelvollisuuden rikkomisesta. Lopulta työntekijän sananvapauteen otettiin kantaa oikeusasiamiehen kansliassa.

Oikeusasiamiehen päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Aktiivinen kommentoija

Kaupungin maankäyttöjohtajan mukaan työntekijä otti tviitillään kantaa Turun tunnin junaan kaupungin linjan vastaisesti. Turun tunnin juna on Turun kaupungin kärkihanke.

Johtaja katsoi, että työntekijän tviittaus voidaan nähdä myös kaupungin näkemyksenä kyseiseen hankkeeseen, sillä hän kommentoi aktiivisesti sosiaalisessa mediassa nimenomaan kaupungin liikennesuunnitteluinsinöörinä. 

Johtajan antaman selvityksen mukaan työntekijän käyttäytymiseen sosiaalisessa mediassa oli jouduttu jo aiemminkin puuttumaan.  Esimerkiksi tammikuussa 2023 hän oli kertonut samassa palvelussa liikennesuunnittelun resurssipulasta. 

Someviestinnästä oli hänen kanssaan aiemminkin puhuttu.

Kirjallisessa huomautuksessa pyydettiin työntekijää välttämään jatkossa ”kaupungin tavoitteiden vastaista kommentointia omaan alaansa liittyvissä asioissa.”  Maankäyttöjohtajan mukaan kirjallinen huomautus somekäyttäytymisestä ei ole ollut ristiriidassa sananvapauden kanssa. 

Turun kaupungin sosiaalisen median ohjeissa muistutetaan työntekijän lojaliteettivelvollisuudesta ja työntekijämielikuvan luomisesta.

1508 länsirata junarata juna kartta
Näin Länsirata, eli Turun tunnin juna, kulkisi.

Kantelu oikeusasiamiehelle

Työntekijä kanteli asiasta oikeusasiamiehelle. Päätöksen tehnyt apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja on sitä mieltä, että sosiaalisessa mediassa julkaistu viesti oli ”selvästi” kuulunut sananvapauden piiriin, eikä siihen puuttuminen ole ollut välttämätöntä työnantajan tavoitteen edistämistä nähden.

Päätöksen tehnyt apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja katsoo, että työnantaja rikkoi huomautuksella työntekijän sananvapautta.

– Huomautuksen antaminen on ollut seurausta kantelijan sananvapauden käytöstä. Tällaisella huomautuksella voi olla tosiasiassa merkittävä sananvapauden käyttöä hillitsevä vaikutus paitsi huomautuksen saaneen henkilön kohdalla myös heijastevaikutuksena yleisemmin työyhteisössä. 

– Kantelijan sananvapauteen oli siten nyt puututtu.

Ylen haastattelema maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi yllättyi päätöksestä.

– Ratkaisu oli jossakin määrin yllättävä, mutta on tietysti olennaista, että nyt tätä asiaa tuli yleisellä tasolla linjattua, Lappi sanoi Ylelle.

MTV Uutiset tavoitti työntekijän, mutta hän ei halunnut kommentoida tuoretta ratkaisua.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat