Intia hyväksyi maailman ensimmäisen dna-koronarokotteen – rokote annetaan ilman neulaa

Intia korona AOP
Ihmisiä koronarokotuskeskuksessa Ajmerissa, Rajasthanin osavaltiossa, viime heinäkuussa. STELLA Pictures / ddp
Julkaistu 21.08.2021 09:11
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Intian lääkevalvontaviranomaiset ovat hyväksyneet ensimmäisen dna-rokotteen koronavirusta vastaan hätäkäyttöluvalla, kertoo muun muassa BBC.

Rokotteen valmistajan Cadila Healthcaren mukaan ZyCoV-D-rokote antaa kolmella annoksella 66 prosenttisen suojan oireilevaa koronavirustartuntaa vastaan. Rokote on kehitetty Intiassa.

Rokotetta on testattu kliinisessä tutkimuksessa 28 000 vapaaehtoisella koehenkilöllä. Se on suurin testausryhmä Intiassa tähän mennessä.

ZyCoV-D-rokote annetaan neulattomalla rokotelaitteella, joka ruiskuttaa paineella rokoteaineen ihokerrosten väliin haluttuun kohtaan.

Intiassa on tätä ennen ollut kolme erilaista koronarokotetta: intialaisvalmisteiset Covishield ja Covaxin, sekä venäläinen Sputnik V.

Näin dna-rokote toimii

Rna-rokotteiden tapaan dna-rokote opettaa ihmisen kehon immuunipuolustusjärjestelmää hyökkäämään virusta vastaan.

Dna-rokotteessa hyödynnetään plasmideja, jotka sisältävät geneettistä informaatiota. Nämä plasmidit antavat soluille käskyn tuottaa piikkiproteiineja, joita virus käyttää tarttuessaan ihmisen soluihin.

Kuten suurin osa muistakin koronarokotteista, se opettaa kehoa rakentamaan piikkiproteiinin osia, jotta immuunijärjestelmä havahtuu ja alkaa tuottaa vasta-aineita. Näin keho oppii taistelemaan virusta vastaan.

Dna-rokotuksessa plasmidit täytyy kuljettaa solujen keskukseen eli tumaan, mikä on hyvin haastavaa. Tällä hetkellä valtaosa koronarokotteista on rna-rokotteita, joiden ei tarvitse päästä tumaan asti toimiakseen.

Dna-rokotteita käytetään tällä hetkellä eläinten rokotuksissa. Aiemmissa tutkimuksissa ne ovat osoittautuneet tehokkaiksi eläimillä, mutta ihmisillä teho on jäänyt pieneksi.

BBC:n mukaan tällä hetkellä on kuitenkin käynnissä yli 160 kliinistä tutkimusta, joissa testataan dna-rokotteen tehoa koehenkilöillä. Näistä suurimmassa osassa etsitään hoitoa syöpiin ja hi-virukseen.

Video: HUSin ylilääkäri Asko Järvinen: "Taudin vaarallisuus yhteiskunnalle on muuttunut rokotusten myötä"

7:51img

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus