Iran tuo öljymarkkinoille lisää ylitarjontaa

Raakaöljytynnyrin hinta on jo ennen Iranin paluuta markkinoille vaipunut alimmilleen 14 vuoteen. Kuvituskuva.Epa
Julkaistu 17.01.2016 08:58(Päivitetty 17.01.2016 09:22)

MTV UUTISET - STT - AFP

Iranin vastaisten talouspakotteiden purku tuo maailman öljymarkkinoille lisää ylitarjontaa.

Raakaöljytynnyrin hinta on jo ennen Iranin paluuta markkinoille laskenut voimakkaasti ja painunut kuluneella viikolla alle 30 dollarin.

Brent-laadun hinta on jo vaipunut alimmilleen 14 vuoteen.  
Analyytikkojen mukaan Iranin öljyntuotannon vaikutukset markkinoihin selviävät kuitenkin vasta myöhemmin tänä vuonna, kun selviää kuinka paljon öljyä Iran tuottaa, ja miten sen kilpailijat reagoivat. 

– Välitön vaikutus on lähes varmasti se, että öljyn hintaan tulee lisää laskupainetta, sanoi Forex.com -yhtiön öljyanalyytikko Fawad Razaqzada.

Razaqzadan mukaan markkinat ovat kuitenkin suureksi osaksi ottaneet huomioon Iranin paluun vaikutukset, joten hintojen lasku voi jäädä vähäiseksi.

Commerzbankin analyytikot odottavat, että Iran kasvattaa tuotantoaan vaiheittain. Oletus on, että Iran kasvattaa päivittäistä tuotantoaan 500000 tynnyrillä kun pakotteet poistuvat. Vuoden loppuun mennessä lisäys voisi nousta miljoonaan tynnyriin.

Iran tuottaa nykyään kolme miljoonaa tynnyriä päivässä. Ennen pakotteita päivittäinen tuotanto oli neljä miljoonaa tynnyriä.  
Kaikki eivät usko, että tuotantoa saadaan kasvatettua nopeasti. Saxo Bankin analyytikko Christopher Dembik epäili, ettei Iranin öljyteollisuus pääse tavoitteeseen ilman merkittäviä uusia investointeja.

Pakotteiden aikana öljyteollisuus ei ole saanut tarvitsemiaan investointeja. 

– Tuotantolaitokset ja infra ovat vanhentuneet pakotteiden aikana, Dembik sanoi.

Lisäksi uusi tuotanto pitäisi saada kaupattua jonnekin.  
Iranin kilpailijoiden reaktiosta ei ole vielä tietoa. Iran oli aiemmin Opecin toiseksi suurin tuottaja, mutta öljyntuottajien järjestön jäseniltä tuskin löytyy haluja tasoittaa Iranin tietä takaisin vanhoille markkinoille.  
– En usko, että Opec-maat tekevät tilaa Iranin tuotannolle rajoittamalla tuotantoa. Tämä on epätodennäköistä, varsinkin kun ottaa huomioon viime aikojen jännityksen Iranin ja Saudi-Arabian välillä, Razaqzada sanoi.

Maiden välit kiristyivät heti vuodenvaihteen jälkeen, kun Saudi-Arabia teloitti shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin.

Tuoreimmat aiheesta

Talous