Yhdysvallat ja Iran pääsivät toissapäivänä pitkien keskustelujen jälkeen sopuun ydinaseneuvotteluissa. Sopimuksen myötä Iranin talouspakotteita poistetaan.
Neuvottelujen päätös näkyy maailmantaloudessa muutenkin kuin aseteollisuudessa. Iran on yksi maailman suurimpia öljyntuottajia, jonka varannot ovat kuitenkin olleet pakotteiden vuoksi länsimaiden saavuttamattomissa viimeiset vuodet.
Nyt sopimuksen jälkeen maailman yksi suurimmista raakaöljyn tuottajista pääsee takaisin markkinoille. Talouslehti Forbesin arvion mukaan Iranilla on täpötäysissä varastoissaan liki 30 miljoonaa tynnyriä öljyä. Osa tästä on valmiiksi varastoituna valtaviin säiliöaluksiin satamissa valmiina lähtöön.
Suurempi merkitys on Iranin uudella öljyntuotannolla, jonka se saa arvioiden mukaan käyntiin vuoden 2016 lopulla. Eri arvioiden mukaan Iran pystyy kasvattamaan öljytuotantoaan helposti jopa miljoonalla tynnyrillä päivässä. Tällä hetkellä Iran tuottaa runsaat 2,8 miljoonaa barrelia.
Raakaöljyn hinta laskussa
Öljyn hinta saattaa laskea tulevaisuudessa rajustikin ja muut öljynviejämaat odottavatkin Iranin paluuta jännittyneinä. Öljymarkkinat kärsivät jo nyt ylituotannosta. Huonon taloustilanteen takia öljy ei käy kaupaksi, ja nyt Iranilla on mahdollisuus laskea hintoja vielä entisestään. Muiden öljymaiden on tehtävä sama perässä, jos ne haluavat pysyä mukana kilpailussa.
Asiantuntijoiden mukaan bensiinin ja dieselin varastot ovat kuitenkin selvästi matalammalla tasolla kuin öljyvarastot. Bensiinin ja dieselin hinta määräytyy raakaöljyn hinnan mukaan, mutta suuria muutoksia ei kannata heti odottaa.
Isommat heilahdukset tulevat tapahtumaan vasta ensi vuoden puolella, kun Iran saa öljyntuotannon kunnolla käyntiin. Toisaalta nyt jo pelkkä tieto Iranin pakotteiden poistosta on saanut markkinat hereille, ja raakaöljyn hinta on laskussa.
Pohjoismaissa, joissa bensiinin hintaa määrittävät verot, hintojen lasku tulee kuitenkin olemaan maltillisempi.
Öljyn hinnalla on analyytikoiden mukaan vaikutusta myös talouskasvuun. Käytännössä kuluttajat käyttävät bensa-asemalla säästäneensä rahat muualla, joka tukee yritysten tuotantoa.