Venäläismedia väittää Suomen sekaantuneen asesalakuljetukseen – ulkoministeriö kuittaa väitteet tekaistuiksi

Kone
Ilta-Sanomien mukaan salakuljetuksessa olisi ollut mukana esimerkiksi SU-27-hävittäjän moottoriturbiinin osia. Kuvituskuva.Handout
Julkaistu 13.07.2017 13:16

MTV UUTISET – STT

Venäjän mediassa leviää väite, jonka mukaan Suomen viranomaiset ja diplomaatit olisivat sekaantuneet asesalakuljetukseen Venäjältä Suomeen.

Asiasta ensin Suomessa kertonut Ilta-Sanomat perustaa tietonsa muun muassa Izvestija-lehden juttuun. Jutun mukaan salakuljetusrenkaan organisoinnista epäillään Dmitri Bogatshevia, jolla on myös Suomen kansalaisuus. 

Bogatshev pidätettiin Venäjällä lokakuussa 2016, ja hänet on vangittu. Izvestijan mukaan heti pidättämisen jälkeen suomalaiset kiinnostuivat miehen pidättämisestä, mikä "on omiaan kuumentamaan epäilyjä suomalaisten erikoispalvelujen osallisuudesta salakuljetukseen".

Izvestija-lehti on haastatellut myös Venäjän parlamentin puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajaa Frants Klintsevitshiä, joka sanoo suoraan olevansa varma, että Bogatshev on Suomen turvallisuusviranomaisten työntekijä.

Ulkoministeriö kiistää

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen kuittaa venäläismedian väitteet "täysin tekaistuiksi".

Izvestijan lisäksi muutkin venäläismediat ovat kirjoittaneet asiasta, ja todisteena sekaantumisesta on pidetty muun muassa sitä, että Suomen Pietarin pääkonsulaatin työntekijä, konsuliasioista vastaava Virpi Hanhikoski on ollut läsnä Bogatshevin oikeudenkäynnissä.

Ulkoministeriön Häkkisen mukaan näin onkin tapahtunut. Se kuuluu asiaan, koska Bogatshevilla on myös Suomen kansalaisuus.

– Konsulipalvelulain mukaan Suomen viranomaisilla on pyydettäessä velvollisuus avustaa pulaan joutunutta suomalaista tai Suomessa pysyvästi asuvaa ulkomaalaista. Yleensä autetaan auttamaan itseään, varmistetaan, että henkilöllä on asianajaja tai ollaan mukana oikeusistunnossa, Häkkinen sanoo STT:lle.

Ilta-Sanomien mukaan venäläismedian levittämissä videoissa väitetään myös, että Hanhikoski olisi yrittänyt vaikuttaa oikeudenkäynnin kulkuun.

Hanhikoski kertoo sähköpostitse STT:lle, että hänellä täyttyy kuluvan kuukauden lopussa Pietarissa konsuliasioissa viisi vuotta, eikä moista ole tänä aikana tullut vastaan.

– En yritä edes arvailla, mistä tämä johtuu tai mitä tällä tavoitellaan. Jää siis lukijan pohdittavaksi, Hanhikoski kirjoittaa.

Hän kertoo palaavansa viiden mielenkiintoisen vuoden jälkeen osana normaalia henkilökiertoa takaisin ulkoministeriöön Suomeen.

Venäläinen tulkinta: Suomi yrittää pimittää tietoja

Myös venäläinen Ria Novosti -uutistoimisto ja televisiokanava Ren-tv ovat uutisoineet "sotilasteknisten laitteiden osien" salakuljetuksesta.

Ne kertovat, miten Hanhikoski olisi oikeudenkäynnin aikana yrittänyt useaan otteeseen keskustella Bogatshevin kanssa ja luovuttanut tälle asiakirjoja.

– Tällainen toiminta ei miellyttänyt venäläisiä tutkijoita, ja asia meni Venäjän ulkoministeriöön, viestimet kertovat.

Ne jatkavat kirjoittamalla, että suomalaiset lainvalvontaviranomaiset ovat hyvinkin saattaneet olla kaikkien kauppojen takana. Puolustusvaliokunnan Klintsevitsh sanoo viestinten mukaan, että Bogatshev hyvin todennäköisesti on epävirallisesti Suomen lainvalvontaviranomaisten palkkalistoilla.

– Diplomaattisen skandaalin avulla Hanhikoski saavutti tärkeimmän: Bogatshevin jutun oikeuskäsittely käydään suljetuin ovin. Jos Bogatshev vaikka alkaisikin puhua, laaja yleisö ei saa mitään tietoa Suomen osuudesta varastetun sotateknologian kansainvälisessä kaupassa, venäläisviestimet päättävät. 

Juttua täydennetty Hanhikosken kommenteilla ja Venäjän muilla viestimillä 13.7. klo 18.26. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa