Isisiin liitetty mies vältti pikakarkotuksen Ruotsissa – Suomessa voisi välttyä käännytykseltä

Pakolaiset 3
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 16.06.2016 19:44

MTV UUTISET – STT

Maanantaina äärijärjestö Isisiin vahvasti liitetty 46-vuotias bosnialaismies saapui lentokoneella Ruotsin Malmöhön ja anoi turvapaikkaa, kertoi Sydsvenskan torstaina. Lehden mukaan poliisi oli pidättänyt miehen, koska tämä löytyy EU:n mustalta listalta.

Listalla on henkilöitä, jotka on tarkoitus karkottaa välittömästi Schengen-alueelta, mutta joilla on mahdollisuus päästä maahan, jos he hakevat turvapaikkaa.

Mies tekikin näin, jolloin Ruotsin maahanmuuttovirasto otti asian käsittelyynsä ja karkottaminen keskeytyi, lehti kertoi.

Samalla tavalla kävisi myös Suomessa turvapaikkaprosessin osalta.

– Mutta jos poliisilla on syytä epäillä, että henkilö on syyllistynyt rikokseen, niin mahdollinen rikostutkinta hoituu ihan omaa prosessiaan, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta. 

Etsintäkuulutetun kiinniotto mahdollinen

Poliisi voi ottaa turvapaikanhakijan kiinni, jos hän on kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin etsintäkuuluttama tai toinen valtio on tehnyt hänestä luovutuspyynnön, kertoo rikosylikomisario Hannu Kautto keskusrikospoliisista. 

Kiinniotto on mahdollinen myös silloin, kun turvapaikanhakija on määrätty maahantulokieltoon Schengen-alueella. 

Tämän jälkeen toimivaltainen käräjäoikeus päättää turvapaikanhakijan vangitsemisesta.

– Turvapaikanhakuprosessi saatetaan päätökseen, vaikka hakija otettaisiinkin kiinni ja mahdollisesti vangittaisiin. Jos henkilö tosiasiallisesti tarvitsee suojelua, hän voi saada turvapaikan luovutuspyynnöstä, etsintäkuulutuksesta tai maahantulokiellosta huolimatta, Kautto sanoo.

Suomeen on Kauton mukaan tullut joitakin turvapaikanhakijoita, joilla on ollut etsintäkuulutus tai maahantulokielto.

– Osa heistä on luovutettu takaisin luovutuspyynnön tehneeseen maahan ja osa on jäänyt Suomeen. 

Bosnialaismiestä pidetään Isisin veteraanina

Sydsvenskanin tietojen mukaan Ranska oli pyytänyt Malmöhön saapuneen miehen nimeä EU:n mustalle listalle. Lisäksi Euroopan turvallisuusorganisaatiot pitävät miestä äärijärjestö Isisin veteraanina ja erittäin vaarallisena. 

Suomesta Schengen-alueen kieltolistalle joutuu silloin, kun on tehty myönteinen maastakarkotuspäätös.

Maahanmuuttovirasto karkotti viime vuonna 279 ihmistä, jotka olivat saaneet oleskeluluvan. Revon mukaan kyseisillä tapauksilla ei ole kytköksiä Isisiin.

– En muista meidän päätöksissä, että suojelutaustaisia henkilöitä olisi karkotettu, joilla on selkeä terrorismikytkös.

Ruotsin maahanmuuttovirasto odottaa turvapaikkahakemukseen nyt Säpon lausuntoa. Koska mies tulee Bosniasta, hänen on käytännössä mahdotonta saada turvapaikkaa Ruotsista, Sydsvenskan arvioi.

– Bosniassa ei ole huonoa ihmisoikeustilannetta tai aseellista selkkausta, sanoo myös Maahanmuuttoviraston Repo.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset