Auttaako Jaffa oikeasti vatsatautiin? Lääkäri arvioi poppakonstit

1:47img
Vaivaako vatsatauti? Hakeudu näistä oireista lääkäriin!
Julkaistu 26.10.2024 08:35

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Voiko valkopippuria syömällä ehkäistä vatsataudin? Auttaako limun juominen, greipin syöminen tai maitohappobakteerien nappaileminen? Gastroenterologi ottaa kantaa vatsatautimyytteihin. 

Oksennustauti on inha seuralainen, josta moni haluaisi nopeasti eroon. Kenties siksi netissä kiertääkin useita erilaisia niksejä ja poppaskonsteja – mutta toimivatko ne? Kysyimme asiaa lääkärikeskus Aavan vastaavalta gastroenterologilta Jari Koskenpadolta

Lue myös: Uutta norovirusrokotetta aletaan testata tuhansilla vapaaehtoisilla

Äkilliseen vatsatautiin liittyy aina mikrobi

Vatsatauti ja ruokamyrkytys ovat maallikkotermejä samalle asialle eli gastroenteriitille. Gastroenteriitillä tarkoitetaan yleensä sitä, että jokin vieras mikrobi, bakteeri tai virus tekee mahasuolikanavaan tulehduksen. Silloin kyseessä on mikrobitartunta ja seurauksena on oksentamista ja ripulointia. Äkilliseen vatsatautiin ja turistiripuliin liittyy aina mikrobi.

Mahahapoilla on tärkeä rooli oksennustaudin ehkäisyssä. Ne pitävät mahan happamana, jotta elimistöön päätyneet vieraat mikrobit kuolevat. Ilman mahahappoja mikrobit pääsevät helpommin suolistoon ja soppa on valmis. 

Haasteena nestehukka ja suolatasapainon järkkyminen

Vatsataudissa haasteena ovat nestehukka ja kehon suolatasapainon järkkyminen. Keho tarvitsee suoloja ja elektrolyyttejä, jotka ovat tärkeitä muun muassa sydämen ja hermoston toiminnalle. 

Nestetasapainon järkkyessä olo on huono ja tulee heikotusta ja huimausta. Lisäksi alttius rytmihäiriöille lisääntyy. Pikkuvauvoille ja vanuksille tila voi olla jopa hengenvaarallinen.

Katso myös: Noro jyllää – miten välttää tartunta, vai onko se mahdollista? Juttu jatkuu videon alla.

6:24img

Huomenta Suomen vieraana HUS:n infektiosairauksien klinikan apulaislääkäri Eeva Ruotsalainen. Haastattelu vuodelta 2019.

Mikä avuksi vatsatautiin?

Koskenpadon mukaan vatsataudista toipumisessa auttavat kaikki sellaiset konstit, jotka korjaavat nestehukkaa tai nopeuttavat poikkeavien mikrobien poistumista kehosta. 

Vatsataudin hoitoon ja ehkäisyyn saattaa liittyä erilaisia uskomuksia. Koskenpato kommentoi niitä näin:

1. Pippuri ja mausteet

Suositun nettiniksin mukaan jotkut ovat esimerkiksi kokeilleet ehkäistä tautia syömällä kokonaisia valkopippureita tai mustapippuria. Koskenpato ei keksi selitystä sille, miten teoriassa pippuri tai mausteet voisivat ehkäistä vatsatautia. Joillakin kansanlääkinnässäkin käytetyillä yrteillä voi olla antimikrobisia vaikutuksia, mutta niillä ei hänen näkemyksensä mukaan liene oleellista vaikutusta vatsataudin parantamisessa. 

Fysiologiseen ja teoreettiseen tietoon perustuen valkopippurilla tai mustapippurilla ei pitäisi olla vaikutusta vatsataudin ehkäisyyn. Koskenpadolle ei ole tullut vastaan myöskään potilastapauksia, joissa valkopippuri olisi selvästi auttanut. 

Lue myös: Esikoinen toi noroviruksen päiväkodista vauvaperheeseen – pian Teija oli sydän kurkussa: "Hetken ajattelin, että nyt hän kuoli"

2. Jaffan juominen

Entisaikoina vatsatautipotilaalle on annettu juotavaksi Jaffaa. Koskenpato kertoo, että nestehukkaa voi korjata vanhan tavan mukaan Jaffaa juomalla. Parempi tapa tähän olisi kuitenkin käyttää urheilujuomia tai apteekista saatavia ripulitaudin hoitoon tarkoitettuja juomia, joissa on myös kehon tarvitsemia suoloja. 

Lue myös: Vatsatautia vai koronaa? Yksi merkittävä ero

3. Hedelmien syöminen

Hedelmistä, kuten greipistä, ei sen puoleen ole enempää apua vatsataudin hoitoon kuin Jaffastakaan. Nesteytykseen ja energiansaantiin ne auttavat, mutta eivät ne sairauden syytä eli mikrobeita poista tai sairautta itsessään paranna.

4. Itsensä "desinfioiminen" alkoholilla etukäteen

Alkoholi kyllä tappaa bakteereita, mutta alkoholin juominen etukäteen ikään kuin vatsataudin ehkäisemiseksi ei hyödytä mitään. Alkoholin pitoisuus on mahahapossa ja mahasuolikanavassa niin pieni, että antimikrobiominaisuus ei ole riittävä.

5. Maitohappobakteerit vatsataudin ehkäisyssä

Probiootti on elävä mikrobivalmiste, kertoo Terveyskirjasto. Ne voivat tukea suoliston hyödyllisten mikrobien toimintaa esimerkiksi silloin, jos päällä on antibioottikuuri tai jos vääränlainen ruokavalio tai turistiripuli pääsevät yllättämään.

Yleensä probiootteina käytetään maitohappobakteereita tai bifidobakteereita, joita on suolistossa luonnostaan. Terveyskirjaston mukaan kaikki probiootti ovat erilaisia. Vaikka ne olisivatkin samaa sukua tai jopa samaa lajia, on niillä erilaisia ominaisuuksia.

Koskenpadon mukaan maitohappobakteerit voivat auttaa vatsataudin ehkäisyyn siinä mielessä, että ne voivat vahvistaa kehon omaa, yksilöllistä mikrobikantaa. Jos oma mikrobisto on vahva, eivät vatsatautia aiheuttavat mikrobit saa yliotetta mahasuolikanavasta.

Eräistä probiooteista saattaa olla hyötyä vatsataudin hoidossa.

– Joistain probiooteista on ollut jonkin verran osoitusta, mutta eivät nekään mikään taikakonsti ole.

Pitääkö vatsakivusta huolestua? Tällaisia ovat suolistosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.

1:44img

Videolla kerrotaan suolistosyövän oireista.

Entä voiko oksentamista vähentää tai saada loppumaan?

Oksentamiselle ei oikein ole mitään tehtävissä. Koskenpato kertoo, että keinot oksennusrefleksin välttämiseksi ovat hyvin rajalliset.

– Suurin osa mahasuolikanavan lihaksista on ei-tahdonalaisia eli jos siellä alkaa kouristus tai supistus, ei sille voi mitään. Oksennusrefleksi on todella voimakas ruokatorven ja mahalaukun supistus eikä sitä voi helposti itse hallita.

Lue myös: Lapin tunturien karmea vatsatautiepidemia paisuu – jo 21 henkilöä evakuoitu

Kun maha "ei vedä"

Oksennusrefleksi johtuu mahaan erittyvästä mahahaposta ja mahanesteestä. Usein vatsataudissa mahalaukkuun syntyy tilanne, jossa maha ei niin sanotusti vedä vaan ruoka jämähtää. Tällöin oksennusta riittää ja sappinestettä ja mahanestettä erittyy koko ajan, vaikka ihminen ei söisi tai joisi mitään.

– Sappinestettä ja mahanestettä erittyy koko ajan niin, että muutaman tunnin kuluttua mahalaukku on taas aika täynnä omaa mahanestettä ja sappinestettä ja sitten taas oksettaa. Jos mahalaukku ei vedä, oksennusta tulee säännönmukaisesti.

Oksennusrefleksiä ei myöskään kannata äärimmäisen voimakkaasti tahdonalaisesti vastustaa lihaksistolla. Se saattaa johtaa oksennuksen kulkeutumiseen henkitorveen tai ruokatorven tai nielun seinämän rikkoutumiseen.

Mahalaukun "vetämistä" voi yrittää edesauttaa sillä, että juo koko ajan pikkuhiljaa vettä ja syö pieniä määriä jotain helposti etenevää, kuten viiliä tai jogurttia. Kannattaa yrittää syödä pieniä määriä esimerkiksi tunnin välein. Jatkuva pieni nesteytys on parempi tapa kuin yrittää juoda kerralla paljon.

– Jokin istuma-asento tai vasemmalla kyljellä makaaminen saattaa hieman edesauttaa sitä, että maha lähtee vähän tyhjenemään.

Millaista apua lääkkeistä?

Koskenpato lisää, että antibioottihoidotkaan eivät yleensä auta vatsatautiin. Tämä johtuu siitä, että usein vatsataudin aiheuttajaksi riittää vieraan mikrobin myrkyllinen osa eli toksiini, vaikka itse mikrobi ei olisikaan enää elossa.

Ripulin estoon käytettävillä lääkkeillä ei myöskään ole vatsataudin parantamista nopeuttavaa vaikutusta, mutta ne saattavat helpottaa sen verran oloa, että esimerkiksi matkustaminen onnistuu. Sama koskee myös pahoinvointilääkkeitä.

Paras tapa ehkäistä vatsataudin syntyä on pitää hyvää huolta hygieniasta esimerkiksi pesemällä kädet. Lisäksi kasvikset ja hedelmät tulisi pestä tai kuoria hyvin. Ruoka tulisi myös kypsentää hyvin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2022.

Lue myös: Tutkimus: Norovirus leviää myös ilmateitse – oksennushiukkaset leijailevat tuntien ajan

Lähdössä ulkomaille? Matkaripuli lisää vakavaa terveysriskiä – näin vältät kiusallisen reissuvaivan

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittainen lähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat