Israel iski tappavasti toimittajien majapaikkaan – ”He pelkäävät mediaa”

Israel on tehnyt useita tuhoisia iskuja eri puolille Libanonia ja Gazaa.

Libanonin mukaan ainakin kolme toimittajaa on kuollut ja seitsemän haavoittunut Israelin asevoimien iskussa Libanonin eteläosassa Hasbayan kaupungissa. Hotellilla yöpyi iskun aikaan Libanonin mukaan 18 toimittajaa eri medioista.

Kuolleista kaksi työskenteli libanonilaiselle televisiouutiskanavalle Al Majadinille ja yksi Hizbollahia lähellä olevalle Al Manar -televisiokanavalle.

Uutinen heidän [journalistien] kuolemasta on vaikeaa ja tuskallista kuultavaa. Tunsin heidät ja työskentelin heidän kanssaan monta vuotta. Emme kuitenkaan ole yllättyneitä siitä, että Israel iskee toimittajia vastaan, Al Majadinille työskentelevä Abbas Sabbagh sanoo.

– Tunnemme ylpeyttä ja kunniaa ennen muuta. Israel ei ole mitään. Kynän pyhä voima on se, jota he pelkäävät. He pelkäävät mediaa, he pelkäävät Punaista ristiä, he pelkäävät väestönsuojelua, kuolleen journalistin Mahmud Qassemin täti Wissam Qassem kommentoi.

Libanonin pääministerin Najib Mikatin mukaan Israel iski tietoisesti journalisteja vastaan ja kyseessä olisi siksi sotarikos. Israelin käymässä sodassa on reilun vuoden aikana kuollut noin 130 journalistia.

Mikati neuvotteli Yhdysvaltain ulkoministerin Antiny Blinkenin kanssa tänään Lontoossa tulitauon mahdollisuuksista.

Lukuisia iskuja eri puolilla Libanonia ja Gazaa

Israel on tehnyt myös muita iskuja viime päivinä.

Esimerkiksi iskussa Etelä-Gazan Khan Younisin pakolaisleirille kuoli mediatietojen mukaan ainakin 38 ihmistä, joista 14 oli lapsia. Lisäksi Israel iski maajoukoilla Pohjois-Gazan Jabalian pakolaisleirille ja sairaalaan.

Lisäksi YK:n Libanonin-rauhanturvaoperaatio Unifil sanoo Israelin asevoimien joukkojen tulittaneen tiistaina tietoisesti rauhanturvaajien tähystyspaikkaa. Rauhanturvaajat olivat vetäytyneet tulituksen tieltä.

Unifil kertoi myös kolmesta muusta tällä viikolla tapahtuneesta tapauksesta, joissa operaation asemapaikkoihin tai joukkoihin oli kohdistunut tulitusta. Kyseisissä tapauksissa tulituksen lähde ei ollut tiedossa.

Israelin sotilaita on kuollut viimeisen vuorokauden aikana viisi Hizbollahin tulituksessa. Kaiken kaikkiaan Israel on kertonut 762 sotilaansa kuolleen pian 13 kuukautta kestäneen sodan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat