ISW: Tämä on kauhuskenaario Iranin kostosta Israelille

Iranin johtaja on antanut käskyn kostaa Israelille, New York Timesin lähteet kertovat.

Iranin yhdessä liittolaistensa kanssa tekemä laajamittainen ohjus- ja dronehyökkäys olisi "yksi vaarallisimmista" kostotoimisto, jonka se voi tehdä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Iran teki suuren, yli 300 dronen ja ohjuksen hyökkäyksen Israeliin huhtikuussa. Iranin mukaan hyökkäys oli kosto siitä, että Israel teki ilmaiskun Iranin suurlähetystöön Syyriassa.

Ajatushautomo ISW:n mukaan hyökkäys voisi olla huhtikuista ilmaiskua vaarallisempi, jos siihen osallistuisivat myös Iranin liittolaiset, kuten Hizbollah, huthikapinalliset ja Irakissa toimivat Iranin tukemat sotilaalliset ryhmät.

– Tällainen hyökkäys olisi erityisen vaarallinen, koska useasta suunnasta tuleva isku asettaisi suurempaa painetta Israelin ilmatorjunnalle, ISW katsoo.

Israel pystyi torjumaan Iranin massiivisen ilmaiskun käytännössä kokonaan osaltaan siksi, että sillä oli tunteja aikaa valmistella ilmapuolustuksensa sen jälkeen, kun Iran laukaisi ohjukset ja dronet omilta alueiltaan.

Myös Yhdysvallat, Britannia, Jordania ja Ranska osallistuivat Iranin ilmahyökkäyksen torjumiseen.

Jos Iran hyödyntäisi uudessa kostoiskussaan myös rahoittamiaan liittolaisia, olisi Israelilla huomattavasti huhtikuun hyökkäystä vähemmän aikaa reagoida.

Hizbollahilla saattaa olla erityinen kannustin osallistua Iranin mahdolliseen iskuun, jos se haluaa kostaa Israelille johtajansa Fuad Shukrin tappamisen, ISW katsoo. Israel murhasi Libanonin pääkaupunki Beirutissa olleen Shukrin ilmaiskulla tiistaina.

ISW muistuttaa myös, että sekä Libanonista käsin toimiva Hizbollah että Jemenissä kapinoivat huthit ovat selvittäneet Israelin ilmapuolustuksen vahvuuksia ja heikkouksia.

Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin lokakuussa 2023 tekemä yllätyshyökkäys todisti, että Israelin ilmapuolustus on ainakin oikeissa olosuhteissa yllätettävissä.

Iranin jonkinlaista kostoiskua on pidetty todennäköisenä sen jälkeen, kun Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh salamurhattiin hänen vieraillessaan Iranin pääkaupunki Teheranissa. Iran ja Hamas ovat läheisiä liittolaisia.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on antanut käskyn iskeä suoraan Israeliin, kolme nimetöntä iranilaista viranomaislähdettä kertoivat New York Timesille. Iranin valta on keskitetty ajatollahille, ja hän on myös maan asevoimien ylipäällikkö.

Israel ei ole vahvistanut olevansa Haniyehin tappaneen iskun takana, mutta käytännössä kaikki asiantuntijat ovat arvioineet Israelin tehneen iskun.

Lue myös:

    Uusimmat