Israelin armeija haki viiden panttivangin ruumiit Gazasta

Asevoimien ja omaisia edustavan ryhmän mukaan kaksi vainajista oli sotilaita, kaksi reserviläisiä ja yksi siviili.

Israelin armeija sanoo hakeneensa Gazasta viiden ihmisen ruumiit takaisin Israeliin. 

Kaikki kuolleena tuodut tapettiin Israelin mukaan 7. lokakuuta tapahtuneessa äärijärjestö Hamasin hyökkäyskessä.

Asevoimien ja omaisia edustavan ryhmän mukaan kaksi vainajista oli sotilaita, kaksi reserviläisiä ja yksi siviili.

Omaisia edustavan ryhmän mukaan kaikki uhrit olivat kuolleet Israeliin viime vuonna kohdistuneessa lokakuun 7. päivän hyökkäyksessä.

Asevoimat kertoi noutaneensa ruumiit keskiviikkoisessa operaatiossaan Khan Yunisissa. Jo aiemmin kaksi Israelin kibbutsia oli julkaissut erilliset lausunnot panttivangin ja yhden sotilaan ruumiiden palauttamisesta.

Lokakuun 7. päivänä viime vuonna Hamasin ja muiden äärijärjestöjen taistelijat hyökkäsivät eteläiseen Israeliin ja surmasivat yli tuhat ihmistä sekä ottivat noin 250 panttivankia.

Israelin edelleen jatkuvassa vastahyökkäyksessä Gazaan on Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan kuollut lähes 40  000 ihmistä, pääasiassa siviilejä.

Omaiset vaativat panttivankien paluuta

Panttivankien ja kadonneiden perheiden ryhmä on vaatinut Israelin hallitusta suostumaan tulitaukosopimukseen, joka auttaisi jäljellä olevien panttivankien paluuta. 

Ryhmä sanoi torstaisessa lausunnossaan, että on Israelin velvollisuus tuoda murhatut haudattaviksi kunniallisesti ja elävät panttivangit kuntoutettaviksi.

Lisäksi ryhmä vaati pikaista tapaamista Israelin neuvottelijoiden kanssa. 

Meneillään on ryhmän mukaan luottamuskriisi, sillä on käynyt ilmi, että panttivankien perheille annetut tiedot eivät ole pitäneet paikkaansa.

Keskiviikkona yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että neuvottelut Gazan aseleposopimuksesta ja panttivankien vapauttamisesta ovat loppusuoralla.

Lähteen mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden yrittää viilata sopimuksen yksityiskohtia Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa.

Israelin puolustusministeriö sanoo, että Gazassa on yhä 120 panttivankia.

Maassa on järjestetty heinäkuussa laajoja mielenosoituksia Israelin ja Hamasin välisen tulitaukosopimuksen syntymisen puolesta.

Mielenosoittajat ovat myös vaatineet päministeri Benjamin Netanjahun hallituksen eroa.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat