Israelin verinen hyökkäys Gazassa on jatkunut jo yli puoli vuotta, ja kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä vaati tällä viikolla pidätysmääräystä Netanjahulle.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhuu piakkoin Yhdysvaltain kongressille, sanoo edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson.
Netanjahun on määrä puhua senaatin ja edustajainhuoneen yhteiselle istunnolle. Johnsonin mukaan esiintyminen on samalla erittäin vahva tuen osoitus Israelin hallinnolle.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjä ilmoitti maanantaina vaativansa pidätysmääräystä muun muassa Netanjahulle ja Israelin puolustusministeri Yoav Gallantille. Syyttäjän mukaan on perusteita uskoa, että Gallant ja Netanjahu ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
Syyttäjä on vaatinut pidätysmääräyksiä myös Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin johtajille.
Yhdysvallat ei kuulu ICC:n sopimusosapuoliin, joten israelilaiskaksikko voisi jatkossakin matkustaa tärkeään liittolaismaahansa entiseen tapaan.
Israelin verinen hyökkäys Gazassa on jatkunut jo yli seitsemän kuukautta. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa lähes 36 000 ihmistä, joista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.
Etelä-Afrikka on nostanut Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) Israelia vastaan kanteen kansanmurhasta. YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoijan Francesca Albanesen mukaan Israel on syyllistynyt kansanmurhaan Gazassa.
Yhdysvallat on kiistänyt väitteet kansanmurhasta ja kritisoinut myös ICC:n syyttäjän päätöstä hakea pidätysmääräyksiä Netanjahulle ja Gallantille.
ICC:n pidätysmääräysvaateiden lisäksi Israel koki tällä viikolla takaiskun, kun Norja, Espanja ja Irlanti ilmoittivat tunnustavansa Palestiinan valtion. Maakolmikon on määrä tunnustaa Palestiina ensi viikon tiistaina.
Israelin hallinto suivaantui maiden aikeista.
Tuki jatkuu, Rafah hiertää
Vaikka Yhdysvallat on jatkanut Israelin tukemista, on hallinnon kommenttien sävy muuttunut jokseenkin Israelin ilmaiskujen ja maahyökkäyksen jatkaessa Gazan raunioittamista. Erityisesti hallintojen välejä ovat hiertäneet Israelin toimet ja aikeet Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevassa Rafahissa.
Republikaanit ovat kritisoineet presidentti Joe Bidenia sen jälkeen, kun hän uhkasi voivansa keskeyttää Israelille tarkoitettuja asetoimituksia, jos hyökkäys Rafahissa pahenisi entisestään. Republikaanipuoluetta niin ikään edustava puhemies Johnson on syyttänyt Bidenin palvelevan Hamasia.
Yhdysvaltalainen virkamieslähde kuitenkin sanoi aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvaltain mielestä Israel olisi kuitenkin ottanut huomioon Yhdysvaltain huolen Rafahin tilanteesta ja päivittänyt suunnitelmaansa kaupungin suhteen.
Israel on uhannut koko kevään hyökkäävänsä Rafahiin, jonne se on myös tehnyt ilmaiskuja. Aiemmin tässä kuussa Israel vyörytti panssarivaununsa Rafahin alueelle ja otti haltuunsa avustusten kannalta erittäin tärkeän Rafahin rajanylityspaikan.
Rafahin kaupungissa on edelleen satojatuhansia palestiinalaisia, jotka ovat paenneet taisteluita muualta Gazasta.