Pääministeri Sanna Marin (sd.) pani koko hallituksen etätöihin kahden ministerin korona-altistusepäilyn vuoksi. Eduskunnan kyselytunti jouduttiin peruuttamaan, mikä herätti kysymyksiä varsinkin oppositiossa, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.
Hallituksen pitää nauttia eduskunnan luottamusta, mutta niin vai joutui ylin valtioelin taipumaan etätyöpäätöksen edessä. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) peruutti suullisen kyselytunnin pääministerin kanssa keskusteltuaan.
Lue myös: Pelko ministerien korona-altistumisesta havahdutti: Koko eduskunnan etätyöskentely vaatisi perustuslain muutoksen – "eduskunnan toiminta ei tämän takia pysähdy"
Ministerikaksikko ja keskustan Kurvinen ehkä altistuneet koronavirukselle – koko hallitus siirtyy etätöihin, sillä ministerien turvaväleistä on voitu lipsua kahvitauoilla
Periaatteessa eduskunta olisi ilmeisesti halutessaan voinut pakottaa ainakin jonkun ministerin kyselytunnille, mutta viruksen pelko ja käytännön syyt voittivat.
Syy ministereiden eristämiseen on se, että työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tapasivat tiistaina henkilön, jolla nyt epäillään olevan korona-tartunta. Testi on otettu ja tulos selviää lähipäivinä.
Ministerit oli tiistain kokouksessa hajautettu ja etäyhteyksiä käytettiin. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan neuvottelujen ulkopuolella ministereiden välillä on kuitenkin ollut yksittäisiä kohtaamisia. Siksi pääministeri Marin päätti, että varotoimena kaikki ministerit siirtyvät etätöihin ainakin kuluvan viikon loppuun asti. Työskentelyä jatketaan etäyhteyksien avulla.
Viisasta varovaisuutta vai kansanvallan pilkkaa?
Eduskunnassa on korona-aikana totuttu jo lähes vaikka mihin. Myös Marinin päätös eristää ministerit ja siitä johtuva eduskunnan kyselytunnin peruutus otettiin tyynesti vastaan. Kansanedustajat ja eduskunnan puhemies ymmärsivät hallituksen varovaisuutta.
Mutta kyselytunnin peruuttamisella on myös periaatteellinen puolensa. Kyselytunti on etenkin näin kriisin aikana niitä harvoja paikkoja, joissa oppositiopuolueet pääsevät haastamaan hallitusta ja ministereitä.
– Kyselytunnin peruminen on iso juttu. Pitää löytää keino, jolla eduskunta saa kysymyksiin vastaukset, totesi oppositiokansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) Twitterissä.
Yhden kyselytunnin peruuntuminen tuskin vielä paljon haittaa. Jatkossa olisi hyvä varmistaa, ettei koko hallitus toista kertaa joutuisi kerralla eristykseen.
Rikkoivatko ministerit omia ohjeitaan?
Kokoomuksen Sarkomaa kysyi Twitterissä myös hallituksen turvakäytäntöjen perään.
– Onko tosiaan niin, että hallitus ei ole pitänyt turvavälejä, kysyi Sarkomaa.
Hän kysyi myös, onko koko hallituksen siirtyminen etätyöhön THL:n (terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ohjeen mukainen ja eikö yksikään ministeri pääse lähityöhön?
Tavallisessa työelämässä kynnys eristämiseen lienee korkeampi. Ilmeisesti valtiojohdon kohdalla ollaan sovittu varovaisemmasta käytännöstä..
Sen sijaan kysymys suhtautumisesta turvaohjeisiin on aiheellinen. Ministereiden itse olisi kyllä syytä suhtautua virusturvallisuuteen suurella vakavuudella ja noudattaa vähintään kansalle antamiaan koronan torjuntaohjeita. Vai pitäisikö ministreiden varo-ohjeita jopa edelleen tiukentaa?
Näin siitä huolimatta, että käytännön tilanteissa ja työn touhussa kontakteja lienee mahdoton välttää.
Onko eduskunnassakaan kaikki kunnossa?
Päivän korona-kohu herätti eduskunnan kuppilassa keskustelua – turvaetäisyyden päästä – myös parlamentin omista käytännöistä.
Eduskunnassa korona-varotoimia on lisätty ja toistaiseksi kansanedustajien korona-tartunnoilta on vältytty. Riskejä silti on.
Esimerkiksi kaikkia valiokuntien kokouksia ei voida pitää etänä. Kansanedustajat joutuvat matkustamaan ja istumaan kokouksissa.
Istuntosalissa on nykyisin varosyistä vain 50 edustajaa kerrallaan. Kansanedustajia ei kuitenkaan ole jaettu erillisiin ryhmiin, jotka olisivat paikalla vuorotellen kuten varusmiehet puolustusvoimissa. Siksi kansanedustajat tapaavat toisiaan satunnaisissa erissä, jolloin kontakteja on enemmän.
Toisaalta osa kansanedustajista tekee enemmän etätöitä, joten todennäköisesti eduskunnan toimintakyky ei hetkessä lamaannu, vaikka tartuntatapaus johtaisi karanteeneihin.
Pieni virus on silti vakavasti otettava uhka myös maan ylimmälle päätöksentekoelimelle.