ISW: Putin rankaisee Butshan teurastajaa – tässä syy

Putin sietää tietyn määrän lojaaleja, mutta epäpäteviä alaisia. Hänelläkin on kuitenkin rajansa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on venäläislähteiden mukaan pidättänyt eversti Artyom Gorodilovin, jonka johtama joukot osallistuivat The New York Timesin (NYT) mukaan Butshan siviilien teurastukseen maaliskuussa 2022.

Ukrainan mukaan Butshan verilöylyssä kuoli 458 ihmistä. YK:n on arvioinut tapettuja olevan 73–175. Siviilien tappaminen paljastui, kun Venäjä vetäytyi pääkaupunki Kiovan lähellä sijaitsevalta paikkakunnalta.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen vieraili Butshassa heti venäläisjoukkojen vetäytymisen jälkeen. Raportin paikan päältä huhtikuulta 2022 voi katsoa alta.

MTV paikan päällä Butshassa – tältä näyttää kauhuja kokeneessa kaupungissa 4:39
MTV Uutiset sodan tuhoamassa Butshassa – "Kuolleita ihmisiä löytyy lisää koko ajan".

Venäläisen Kommsersant-lehden mukaan Gorodilovia syytetään suuren mittavaan taloudellisesta petoksesta. Gorodilov on kiistänyt syytteen.

Butshan teurastuksen aikaan Gorodilov kuului NYT:n mukaan Venäjän 234. laskuvarjoprikaatin komentajiin. Venäläislähteiden mukaan hän on ollut toukokuusta lähtien Venäjän 83. laskuvarjoprikaatin komentaja. 

Ukrainalaisviranomaiset ovat äskettäin väittäneet, että Venäjä on yrittänyt vetää kyseisen prikaatin osia pois taisteluista Harkovan suunnalta, koska ne ovat kärsineet merkittäviä tappioita, kirjoittaa ajatushautomo ISW.

Törkeää epäpätevyyttä?

ISW:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja muu maan sotilasjohto saattaa rangaista Gorodilovia siitä, mitä Putin pitää "törkeänä epäpätevyytenä".

– (Hän) epäonnistui sotilaallisten tavoitteiden saavuttamisessa samalla, kun aiheutti merkittävän määrän "eliittisotilaiden" kuolemia Harkovan suunnalla, ISW katsoo.

Venäjän laskuvarjojoukot olivat ennen suurhyökkäystä eliittiyksiköiden maineessa. Sittemmin niiden arvostus on laskenut, mutta esimerkiksi ISW on toistuvasti katsonut, että ne ovat kuitenkin paremmin koulutettuja ja varustettuja kuin keskimääräiset Ukrainassa taistelevat venäläisjoukot.

Venäjä on viime kuukausina pidättänyt useita armeijan upseereita. Korkea-arvoisin pidätetty sotilas on tiettävästi 58. armeijan entinen komentaja kenraalimajuri Ivan Popov

ISW katsoo, että Putin näyttää hyväksyvän tietyn määrän epäpätevyyttä, jos kyseinen henkilö vain on lojaali, mutta jos tottelemattomuus ja epäpätevyys ovat liian törkeällä tasolla, voi luvassa olla asiaan liittymättömiä rikossyytteitä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan syy pidätyksille on se, että Venäjä taistelee korruptiota vastaan. Toukokuussa venäläinen hallituslähde väitti venäläiselle oppositiomedia Moscow Timesille, että vuoden loppuun mennessä Venäjän puolustusministeriössä voidaan nähdä kymmeniä tai jopa satoja pidätyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat