ISW: Ukraina edennyt Kurskin alueella – jopa kaksi puolustuslinjaa ylitetty

Ukrainan joukot ovat edenneet jopa 10 kilometrin päähän Venäjän Kurskin alueelle, kertoo Institute for the Study of War (ISW).

Tiistaina ja keskiviikkona geopaikannetut kuvat osoittavat, että ukrainalaiset panssariajoneuvot ovat edenneet noin 10 kilometrin päähän kansainvälisestä rajasta. Ukrainalaiset joukot ovat kuvien perusteella tunkeutuneet ainakin kahden venäläisen puolustuslinjan lävitse ja yhteen tukikohtaan.

Venäläinen sisäpiirilähde kertoi ISW:lle, että Ukrainan joukot ovat vallanneet 45 neliökilometriä aluetta Kurskin alueella operaation tiistaisen alun jälkeen. Muiden venäläislähteiden mukaan Ukrainan joukot ovat vallanneet yhteensä 11 asutusaluetta.

Keskiviikkona julkaistujen paikkatietokuvien perusteella Ukrainan joukot ovat ottaneet kiinni yli 40 venäläistä sotavankia Sudžan tarkastuspisteellä.

Belgorodin alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov kertoi Telegram-kanavallaan yhden siviilin kuolleen Kurskin lähellä Shebekinon kaupungissa, kertoo Reuters.

Hän lisäsi, että toinen siviili haavoittui.

Belgorod on joutunut sodan aikana usein Ukrainan pommitusten ja lennokki-iskujen kohteeksi. Se sijaitsee Kurskin alueen vieressä, jossa Ukrainan joukot tekivät tällä viikolla suuren rajat ylittävän hyökkäyksen. 

Kremlin reaktiot ristiriitaisia

Kremlin reaktio Ukrainan hyökkäystoimiin Kurskin alueella on ISW:n mukaan toistaiseksi ollut ristiriitainen.

Venäjän virkamiehet välttävät viittaamasta tapahtumiin Ukrainan hyökkäyksen merkittävänä edistyksenä ja myös sen mahdollisten vaikutusten liioittelua, jottei venäläisten tyytymättömyys lisääntyisi. 

Kurskin kuvernööri Aleksei Smirnov ja sairaalalähteet kertoivat keskiviikkona, että ainakin viisi ihmistä on kuollut ja vajaat kolmekymmentä haavoittunut yhteenotossa, tiistaina alkaneessa yhteenotossa. 

Ukraina ei ole kommentoinut hyökkäystä.

Presidentti Vladimir Putin kommentoi iskuja keskiviikkona iltapäivällä. Putin kutsuu Ukrainan hyökkäystä Venäjän puolelle merkittäväksi provokaatioksi.

Kursk sijaitsee aivan Ukrainan rajan tuntumassa lähellä Koillis-Ukrainassa sijaitsevaa Sumyn aluetta.

Juttua päivitetty Belgorodin alueen mahdollisilla siviiliuhreilla klo 12.16.

Lue myös:

    Uusimmat