Poliisilaitos julkaisi Facebookissa muistutuksen siitä, ettei lasta saa pakottaa halaamaan.
Onko mummia, enoa tai setää pakko halata? Jos vastasit myöntävästi, Itä-Uudenmaan poliisilaitos kehottaa miettimään uudelleen.
Poliisilaitos julkaisi Facebookissa muistutuksen siitä, ettei lasta saa pakottaa halaamaan.
– Vanhempi painaa kämmenen pienen ihmisen selkään ja työntää häntä eteenpäin: mene nyt halaamaan kun niin kauniisti pyydetään. Pieni ihminen kääntää kehoaan suppuun kuin suojatakseen itseään ja haraa jaloillaan vastaan, poliisi kuvaa.
– Kaikki lapsen olemuksessa huutaa: en halua, en halua! Aikuisen mielessä päällimmäisenä on kuitenkin, ettei nyt vaan pyytäjä pahoittaisi mieltään.
"Kaikenlaisen koskettamisen täytyy olla turvallista"
Poliisi huomauttaa, että monille omien rajojen venyttäminen alkaa jo lapsena: on pakko mennä halattavaksi tai sellaisen ihmisen syliin, jonka syliin ei tahtoisi.
– Kaikenlaisen koskettamisen täytyy olla turvallista. Meillä vanhempina ja kasvattajina on vastuu opettaa lapsiamme tunnistamaan omat rajansa ja puolustamaan niitä. Lapsella on oikeus sanoa ei, poliisi kirjoittaa.
– Aikuisella on velvollisuus kuulla. Asia joka tulisi muistaa vuoden jokaisena päivänä, ei ainoastaan kansainvälisenä lasten oikeuksien päivänä
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Ikävissä tilanteissa lapsen ei tarvitse käyttäytyä kiltisti
Jo pienelle lapselle tulisi opettaa turvataitoja. Niiden avulla lapsi oppii arvostamaan ja suojaamaan omaa kehoaan. Hänelle tulee opettaa, ettei ketään saa satuttaa, loukata tai pakottaa.
– Pienen, alle kouluikäisen lapsen turvataitoihin kuuluu tietää kehon eri osien nimet. Lapselle täytyy myös opettaa, että esimerkiksi uimapuvun alle jääviin kehonosiin ei saa koskea ilman lapsen lupaa tai hyvää syytä. Hyvä syy on esimerkiksi, kun vanhempi auttaa lasta peseytymään, poliisi kirjoittaa.
Poliisi muistuttaa myös, että ikävissä tilanteissa lapsen ei tarvitse käyttäytyä kiltisti.
– Mikään kosketus tai lapsen katsominen ei saa koskaan olla salaisuus eikä se saa tuntua kiusalliselta tai sattua. Omia tunteita pitää kuunnella ja omaa kehoaan pitää suojata.
Turvataitoja voi opettaa lapsen ikään sopivalla tavalla ja sanoilla, jotka lapsi ymmärtää. Poliisi muistuttaa, että kun turvataitoja on harjoiteltu ja niistä on puhuttu, lapsi osaa myös käyttää niitä epämiellyttävässä tilanteessa.