Italia isännöi Ukrainan jälleenrakennuskonferenssia ensi kesänä

Italia isännöi heinäkuussa Ukrainan jälleenrakentamista koskevaa kokousta. 

Asiasta kertoi eilen maan pääministeri Giorgia Meloni Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

– Ukraina ei ole yksin ja me seisomme sen rinnalla niin kauan kuin on tarpeen, Meloni sanoi toimittajille syötyään illallista Eurooppaa kiertävän Zelenskyin kanssa.

Jälleenrakennuskonferenssi on määrä järjestää Roomassa 10.–11. heinäkuuta. Vastaavia Ukrainan jälleenrakennuskonferensseja on järjestetty jo Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Italia on tukenut Ukrainaa lähettämällä maalle muun muassa aseita, joita voidaan kuitenkin käyttää vain Ukrainan maaperällä.

Zelenskyi puhui "voitonsuunnitelmasta"

Zelenskyi vieraili torstaina Lontoossa, missä hän tapasi Britannian pääministerin Keir Starmerin ja sotilasliitto Naton pääsihteerin Mark Rutten. Starmerin mukaan keskustelujen aiheena oli Ukrainan "voitonsuunnitelma" sodassa Venäjää vastaan.

Rutten mukaan keskusteluissa ei ole kyse vain Ukrainasta, vaan laajemmin koko lännen turvallisuudesta.

Torstai-iltapäivänä Zelenskyi siirtyi Lontoosta Pariisiin tapaamaan Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia.

Perjantaiaamuna ukrainalaispresidentin ohjelma jatkuu Vatikaanin-vierailulla paavi Franciscuksen luona, minkä jälkeen hän jatkaa matkaansa Berliiniin tapaamaan Saksan liittokansleria Olaf Scholzia.

Zelenskyi pyrkii keräämään Ukrainalle mahdollisimman paljon taloudellista ja sotilaallista tukea ennen alkavaa talvea ja Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleja. Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin mahdollisen voiton vaaleissa pelätään katkaisevan Yhdysvaltain apuvirrat Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat