Meloni tapasi Zelenskyin: "Päätös tukea Ukrainaa on Italian kansallisten etujen mukainen, eikä se muutu koskaan"

Italiassa pidettävässä turvallisuusfoorumissa on paikalla myös Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi lauantaina Italian presidentin Giorgia Melonin, kertoi Ukrainan presidentinkanslia. Zelenskyi saapui Italiaan Saksasta, missä hän osallistui muun muassa Ukrainaa tukevien maiden kokoukseen Ramsteinissa.

Zelenskyi tapasi Melonin Cernobbiossa Pohjois-Italiassa järjestettävän turvallisuusfoorumin yhteydessä. 

Meloni puhui Italian vankkumattomasta tuesta Ukrainalle. 

– Ei pidä ajatella, että Ukrainan konflikti voidaan ratkaista hylkäämällä Ukraina kohtalonsa armoille, Meloni sanoi.

Länsimaiden päätös tukea Ukrainaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen johti nykyiseen pattitilanteeseen, joka on Melonin mukaan rauhanneuvottelujen edellytys. 

– Kiinalla ja Intialla on oma roolinsa Ukrainan konfliktin ratkaisemisessa, Meloni sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Hän myös muistutti siitä, ettei sodan lopputulos ole selvä ja on varottava uskomasta Venäjän propagandaan.

– Päätös tukea Ukrainaa on Italian kansallisten etujen mukainen, eikä se muutu koskaan, Meloni sanoi. 

Zelenskyi kiitti Italian kansaa tuesta

Zelenskyi kertoi tapaamisesta viestipalvelu X:ssä.

Hän kertoi yhden tärkeimmistä keskustelunaiheista olleen Ukrainan elpyminen ja jälleenrakentaminen, jossa keskityttiin erityisesti energiajärjestelmämme palauttamiseen. 

– Arvostamme syvästi Italian päätöstä isännöidä seuraavaa Ukrainan elpymistä käsittelevää konferenssia vuonna 2025, Zelenskyi sanoi. 

– Puhuimme myös rauhan kaavan toteuttamisesta, jossa Italialla on aktiivinen rooli jokaisessa sen kohdassa. Kiitän Giorgiaa ja Italian kansaa tuesta ja yhteisistä ponnisteluista oikeudenmukaisen rauhan palauttamiseksi.

Italia kuuluu Ukrainan keskeisiin tukijoihin, mutta sekään ei ole antanut lupaa käyttää antamiaan aseita hyökkäyksiin Venäjän puolelle.

Orban ehdottanut tulitaukoa

Kolmipäiväiseen foorumiin osallistuu myös Unkarin pääministeri Viktor Orban. Hän on ehdottanut Ukrainan sotaan tulitaukoa, jonka Zelenskyi torjui heti. Zelenskyin mukaan Venäjä ei ole noudattanut aikaisempiakaan tulitaukosopimuksia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina, että Donbassin alueen valtaaminen Itä-Ukrainassa on Venäjän päätavoite. Venäjän joukot ovat edenneet koko ajan hitaasti itärintamalla, eikä Ukrainan viime kuussa aloittama hyökkäys Kurskiin Venäjän puolelle ole juuri helpottanut tilannetta Donbassissa.

Tällainen on Ukrainan sodan tilanne nyt 9:18
Millaiset ovat Ukrainan ja Venäjän strategiat tällä hetkellä ja millaisia siirtoja Ukrainan tulisi tehdä sodassa seuraavaksi? Haastattelussa eversti Aki-Mauri Huhtinen.

 

Lue myös:

    Uusimmat