Italialaisen elintarvikerikoksiin keskittyneen ajatuspaja The Observatoryn mukaan mafian elintarvikkeista saama liikevaihto nousee tänä vuonna 22 miljardiin euroon. Esimerkiksi vuonna 2011 liikevaihto oli 12,5 miljardia euroa.
Ajatuspaja huomauttaa, että ruokaväärennökset ja muu elintarvikealan rikollisuus muodostaa jo 15 prosenttia mafioiden yhteenlasketusta kokonaisliiketoiminnasta.
– Tämä liiketoiminta on kannattavaa eikä vaarallista, kuten huumekauppa. Mafia on nyt mukana koko ruokaketjussa pelloilta pöytään, Observatoryn oikeustieteen professori Stefano Massini kommentoi Financial Timesille.
Mafianvastainen Libera Terra -järjestö arvioi, että Italian mafioiden eli Sisilian Cosa Nostran, Napolin Camorran, Calabrian 'Ndranghetan ja Apulian Sacra Corona Unitan yhteenlaskettu kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 150 miljardia euroa.
Se on 40 miljardia enemmän kuin Italian suurimman holding-yhtiön, muun muassa Fiatin ja Ferrarin omistavan Exorin liikevaihto.
– Mafia on yhä huolestuttavampi ja sosiaalisesti vaarallisempi, järjestö sanoo.
Europolia edustava Chris Vansteenkiste sanoo Financial Timesille, että ruokaväärennökset ovat juuri nyt toiseksi kannattavinta liiketoiminta Euroopassa huumekaupan jälkeen.
– Voitto on ruuassa. Naiset ostavat käsilaukkuja muutaman kuukauden välein, mutta meidän on syötävä joka päivä.
Tunnetuimpia ruokaväärennöksiä ovat oliiviöljy, punaviini ja mozzarellajuusto.
Italian mafianvastaiseen tutkintaan erikoistunut poliisi DIA otti viime vuonna kiinni 42 mafiosoja oliiviöljyväärennösten vuoksi.
’Ndranghetaan kuuluva Piromallin klaani oli lisännyt neitsytoliiviöljyyn halvempia öljylaatuja ja myynyt sitä Yhdysvaltoihin. DIA:n mukaan jopa puolet Italiassa myytävästä oliiviöljystä on väärennettyä, ulkomaille vietävästä öljystä vielä suurempi osa.
Italiasta ulkomaille vietävään mozzarellaan puolestaan lisätään usein pesuaineita, jotta juusto näyttää valkoisemmalta. Kalliisiin punaviineihin lisätään halvempia viinilaatuja, mutta ne myydään alkuperäistuotteiden hinnoilla.
Parhaillaan Italiassa puidaan San Daniele -ilmakuivattuun kinkkuun liittyvää ruokaväärennösjuttua.
San Daniele on kallein Italiassa markkinoilla oleva ilmakuivattu kinkku ja sen valmistusta ja esimerkiksi sikojen ruokintaa säädellään tarkasti. Alkuvuonna tuli kuitenkin ilmi 27 miljoonan euron arvoinen huijaus, jossa sikoja on jalostettu Tanskasta tuodulla sian spermalla.
Tämä on San Danielen tuotannossa ehdottomasti kielletty, koska sen valmistukseen käytettävän sianlihan on oltava alkuperältään täysin italialaisia. Perjantaina Porderonen maakunta luki syytteet 24 henkilölle ja 10 tilalle San Daniele -huijauksesta.
Mafianvastaiseen tutkintaan erikoistunut DIA varoitti kesällä, ettei Italian mafia ole enää vain italialainen ongelma.
– Järjestäytynyt rikollisuus on globalisoitumassa. Cosa Nostra on aina ollut läsnä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.
– ’Ndranghetan vaikutusvaltaa on vaikea arvioida, se on äärimmäisen voimakas organisaatio. Se pyrkii luomaan ulkomaille samanlaisen rakenteen kuin sillä on Calabriassa. Esimerkiksi Brysselissä ’Ndrangheta ei rakenna yksittäisiä taloja vaan kokonaisia asuinalueita”, DIA:n päällikkö Giuseppe Governale sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on arvioinut, että Italian mafioihin kuuluu 25 000 jäsentä ja lähes 300 000 henkilöä tekee mafiaklaanien kanssa yhteistyötä.