Viikonloppuna Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa tavannut Itävallan liittokansleri Karl Nehammer on tavannut Moskovassa Venäjän johtajan Vladimir Putinin.
Itävallan edustajat tiedottivat asiasta myöhään iltapäivällä.
Nehammer sanoi tiedotteessa, että tapaaminen Putinin kanssa ei ollut ystävällinen vierailu. Hän kuvailee keskusteluja suoriksi, avoimiksi ja vaikeiksi.
Nehammer sanoo myös vaatineensa sodan päättämistä, sillä sodissa on vain häviäjiä.
Keskustelu kesti itävaltalaismedian mukaan 90 minuuttia.
Oma aloite
Nehammerin avustajien mukaan aloite tapaamisesta oli Nehammerin oma. Itävallan Nehammer oli ensimmäinen Putinin kasvokkain tapaava EU-johtaja hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.
Tulitauko, humanitaariset käytävät, epäiltyjen sotarikosten tutkiminen. Muun muassa näitä teemoja Nehammer nosti esiin twitterissä tapaamisensa tavoitteiksi. Liittokansleri sanoi tekevänsä kaikkensa sodan päättämiseksi, ja haluaa toimia ”sillanrakentajana”.
Nehammer ei ole ensimmäinen oma-aloitteisesti sodan aikana tapaamisia järjestävä henkilö, ja samalla yllättäen Brysselin ja monet jäsenmaat. Puolan, Slovenian ja Tshekin pääministerit kävivät Kiovassa maaliskuun puolivälissä antamassa tukensa Zelenskyille.
Itävalta ei ole lipeämässä EU-rivistä, mutta Nehammerin oma-aloitteisuus herättänee puhetta unionin sisällä, vaikka hän on avustajiensa mukaan kertonut vierailustaan etukäteen.
Saksan Scholz tukee tapaamista
Saksan liittokansleri Olaf Scholz toisaalta sanoi pitävänsä tapaamista tervetulleena. Ennen EU-maiden ulkoministerikokousta itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg sanoi, että Putin jo on moraalisesti hävinnyt saodan, ja on tärkeää kertoa kasvokkain asiat.
Nehammer ei ole kokenut eikä tunnettu ulkopolitiikan tekijä.
Konservatiivista kansanpuoluetta ÖVP:tä edustava Nehammer nousi liittokansleriksi viime joulukuussa, kun myös ÖVP:n Sebastian Kurz joutui jättämään tehtävänsä korruptioepäilyjen takia. Nehammer toimi Kurzin alaisuudessa sisäministerinä.
Spekulaatiot vellovat oman poliittisen profiilin nostosta yritykseen tuoda esiin Itävallan jo kylmän sodan ajalta periytyvää roolia puolueettomana maana.
Itävallan pitkä perustuslaillinen puolueettomuus
Puolueettomuus kirjattiin perustuslakiin 1955, Wien on toiminut lukuisten kansainvälisten kokousten, tapaamisten ja sovitteluyritysten kaupunkina, eikä maassa käydä Suomen ja Ruotsin kaltaista keskustelua Nato-jäsenyydestä.
Niinpä Nehammerin maininta sillanrakentajuudesta viittaa myös Itävallan kansainvälispoliittiseen asemaan, joskin EU-jäsenyyden näkökulmasta.
– Olemme sotilaallisesti puoleettomia, mutta puolueettomuuteen on poikkeuksia. Emme ole puolueettomia, kun pitää osoittaa rikoksia ja keskustella niistä, Nehammer sanoi lauantaina Kiovassa lehdistötilaisuudessa.
Venäjä rakentanut pitkään suhteita
Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä on rakentanut suhteitaan Itävaltaan vuosikymmeniä. Neuvostoliitosta alkoi virrata kaasua Itävaltaan jo Prahan kevään vuonna 1968.
Esko Aho, Paavo Lipponen ja Gerhard Schröder eivät ole ainoita entisiä EU-maiden johtajia, jotka ovat miehittäneet hallituspaikkoja isoissa venäläisissä yhtiöissä.
Esimerkiksi entinen liittokansleri Wolfgang Schüssel on vaikuttanut Öljy-yhtiö Lukoilissa, ja entinen valtiovarainministeri Hans Jörg Schelling on neuvonut kaasujätti Gazpromia.
Putin tanssi ulkoministerin häissä
Vuonna 2018 silloinen ulkoministeri Karin Kneissl tanssi häissään Putinin kanssa. Kneissl edusti äärioikeistolaista Vapauspuoluetta FPÖ:tä, jolla on ollut hyvät suhteet Kremliin.
Seuraavana vuonna Itävaltaa ravisteli nk. Ibiza-skandaali, joka johti hallituksen kaatumiseen ja vapauspuoluetta edustaneen varakansleri Heinz-Christian Strachen saamaan korruptiotuomioon.
Vuonna 2017 Strache Ibizalla salaa kuvatulla videolla oli valmis ottamaan lahjuksia naiselta, joka esiintyi venäläisen oligarkin sukulaisena. Strache puolestaan esitti voivansa edistää naista hyödyttäviä julkisia rakennusprojekteja.
Videolla puhuttiin myös vaikutusvaltaisen Kronen-Zeitung-sanomalehden omistuksen hankkimisesta.
Uutinen päivitetty klo 17.00 tiedolla, että Nehammar tapasi Putinin.
Korjaus klo 17.10: Tapaamisesta tiedotti Itävallan edustajat, ei Kreml.