Edesmennyttä mäkihyppylegendaa Matti Nykästä tarkkaillut Mikko Virmavirta kertoi hiljattain keskustelusta, jonka hän oli käynyt muutama vuosi sitten mäkimaajoukkueen nykyisen päävalmentajan Lauri Hakolan kanssa Nykäsen hurjasta viikko-ohjelmasta. Junioreita tuolloin valmentanut Hakola oli kuvaillut ohjelmaa "tekemättömäksi paikaksi nykyjunnuille". Hakola on sitä mieltä, että Nykäsestä on otettavissa nykypäivään isoa oppia.
Virmavirta oli kaivanut erästä kirjaa varten esiin harjoituspäiväkirjan, jossa näkyi Nykäsen viikko-ohjelma. Virmavirta näytti viikko-ohjelmaa Hakolalle ja kertoi tämän kokeneen, ettei Nykäsen kaltaisia määriä pysty nykyään tekemään – tuon ajan urheilulliset pohjat olivat niin erilaiset.
– Se näytti aika erilaiselta kuin nykyiset treeniohjelmat. Sitä mietin, oliko se erityisen kovan viikon ohjelma vai Matin tyypillinen treeniviikko, Hakola kertoo MTV Urheilulle.
Hakola toteaa, että Nykäsen kovasta harjoittelusta on otettavissa oppia myös nykyisten hyppääjien treenaamiseen.
– Matti oli paitsi maailman paras hyppääjä, varmasti myös maailman paras harjoittelija. Olen yrittänyt ajaa meilläkin sitä ajatusta, että jos haluamme olla maailman parhaita, on ensin oltava maailman parhaita harjoittelijoita.
Suomen mäkimiesten harjoittelussa on ollut kiristämisen varaa, minkä Hakola auliisti myöntää.
– On paljon muitakin vaikuttavia tekijöitä, mutta määriä on lisätty 20 prosenttia tälle kaudelle. Ensi kaudella on myös tarkoitus kiristää ruuvia hiukan lisää.
Ennen ensi kautta on kuitenkin vielä isoja kilpailuja tällä sesongilla. Puolentoista viikon päästä käynnistyviä Seefeldin MM-kisoja ennen maailmancupissa kilpaillaan tänä viikonloppuna Lahdessa: lauantaina hypätään joukkuemäessä ja sunnuntaina on vuorossa henkilökohtainen suurmäen kilpailu.
– Mietteet ovat mukavat. Tuttu mäki, kotiyleisön kannustus ja tuki odottavat meitä. Toivon, että se luo positiivista fiilistä meidän hyppääjille, että täällä saataisiin mahdollisimman hyvin omaa parasta irti.
Joukkuemäessä suomalaisittain onnistumisena voitaisiin pitää paikkaa toiselle kierrokselle, kahdeksan parhaan joukkoon. Henkilökohtaisesti suurimmat odotukset kohdistuvat Antti Aaltoon, joka on hypännyt maailmancupissa tänä talvena parhaimmillaan kuudenneksi.
– Muille toisen kierroksen paikka on ehdottomasti onnistuminen. Sanoisin, että jos meillä on kaksi hyppääjää toisella kierroksella ja toinen heistä top-20:ssä, voimme ajatella, että olemme tuloksellisesti onnistuneet. Ennen kaikkea kuitenkin toivon, että näkisin siellä oikeita asioita ja rentoa meininkiä hyppäämisessä. Sitä kautta todennäköisyys sille, että tulokset olisivat tähän tasoon nähden positiivisia, on parempi, Hakola summaa.