Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja peruu Zimbabwen presidentin Robert Mugaben nimittämisen järjestön hyvän tahdon lähettilääksi.
Pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus pyysi tällä viikolla Mugabea toimimaan ei-tarttuvia tauteja vastaan Afrikassa. Nyt muutamia päiviä harkittuaan hän päätti perua nimityksen.
Nimitys herätti paljon hämmennystä, raivoa ja tyrmistystä. WHO:n avainjäsenmaat ja aktivistit ovat huomauttaneet, että Zimbabwen terveydenhuolto on romahtanut itsevaltaisen Mugaben alaisuudessa.
– Vaikka presidentti Mugabella ei ole toimeenpanevaa roolia, hänen nimittämisensä uhkaa jättää varjoon sen työn, jota WHO on maailmanlaajuisesti tehnyt ei-tarttuvien tautien parissa, Britannian ulkoministeriön tiedottaja sanoi.
Zimbabwelainen aktivisti ja ihmisoikeusjuristi Doug Coltart kritisoi asiaa Twitterissä.
– Mies, joka lentää Singaporeen samaan hoitoa, koska on tuhonnut Zimbabwen terveyssektorin, on WHO:n hyvän tahdon lähettiläs, hän kirjoittaa.
Mugabe pakkolunasti tiloja valkoisilta viljelijöiltä
Mugabe on johtanut Zimbabwea vuodesta 1980. Maan terveydenhuollon huonon tilan taustalla on se, että vuosituhannen alussa Mugabe pakkolunasti maita valkoisilta viljelijöiltä. Mugabe kertoi korjaavansa kolonialismin vääryyksiä, mutta uudet omistukset eivät menneet juuri muille kuin Mugaben lähipiirille ja liittolaisille. Suuri osa maatiloista jäi lisäksi vajaakäytölle, ja osin sen takia Zimbabwe ajautui taloudellisiin vaikeuksiin.
Tedros aloitti WHO:n pääjohtajana heinäkuussa. Hänestä tuli samalla ensimmäinen afrikkalainen johtaja YK:n alaisessa järjestössä. Tedros on ylistänyt Zimbabwea muun muassa maaksi, jossa kattava terveydenhuolto ja terveyden edistämisen pannaan politiikan keskiöön.