Zimbabwella ei ole ollut muita johtajia kuin Mugabe – niin Afrikka kuin länsimaatkaan eivät halunneet huomata itsevaltaisia piirteitä

2:26img
Julkaistu 15.11.2017 10:58

MTV UUTISET–STT

Robert Mugabe oli yksi maailman pisimpään vallassa olleita valtiojohtajia. Hänen hallintoaan on syytetty muun muassa poliittisesta väkivallasta ja ihmisoikeusrikkomuksista sekä Afrikan vilja-aittana tunnetun maan talouden romahduttamisesta.

Robert Mugabe syntyi silloisessa Britannian siirtomaassa Etelä-Rhodesiassa vuonna 1924. Hän kävi koulunsa jesuiittojen opastuksella ja opiskeli sitten opettajaksi Etelä-Afrikassa.

1960-luvulla Mugabe perusti valkoista siirtomaavaltaa vastustavan Zanu-liikkeen. Poliittinen toiminta vei hänet vuosikymmeneksi vankilaan. Zimbabwen itsenäistyessä vuonna 1980 Mugabesta tuli ensin pääministeri ja vuonna 1987 presidentti.

Mugabe kiinnitti erityistä huomiota koulutuksen ja talouden parantamiseen. Vielä nykyäänkin lukutaitoisten kansalaisten määrä on Zimbabwessa afrikkalaisittain hyvällä tasolla.

Lupaavan alun jälkeen Mugabessa alkoi näkyä yhä enemmän itsevaltaisia piirteitä, joita aluksi niin lännessä kuin Afrikassakin oltiin haluttomia huomaamaan. Mugabe osoitti jo valtakautensa alkupuolelle hallitsevansa kovat otteet. Hänen komennossaan ollut pohjoiskorealaisten kouluttama joukko kukisti verisesti toisen vapaustaisteluun osallistuneen sissiarmeijan aloittaman kapinan.

Homot arvostelun kohteena

Mugabe on tunnustautunut hartaaksi katolilaiseksi ja puhunut äänekkäästi muun muassa seksuaalivähemmistöjä vastaan. Mugaben mukaan lännen ei pidä tuputtaa omia käsityksiään perinteisiä arvoja kannattaville maille.

– Me emme ole homoja, Mugabe paukautti puheessaan YK:n yleiskokouksessa 2015.

Toisaalta uskonto ei estänyt Mugabea hankkimasta kahta lasta yli 40 vuotta nuoremman sihteerinsä Gracen kanssa jo ennen kuin ghanalaissyntyinen vaimo Sally menehtyi syöpään 1993.

Zimbabwen talous meni vauhdilla alamäkeä 2000-luvulla. Inflaation nousi ajoittain tähtitieteellisiin lukemiin ja miljoonat kansalaiset tarvitsivat ruoka-apua.

Yhtenä tärkeänä syynä olivat maareformiin liittyneet valkoisten omistamien maatilojen takavarikoinnit, minkä seurauksena paljon viljelysmaata jäi rappiolle.

Villisti nousseet hinnat saatiin kuriin vihdoin vuonna 2009 kun Zimbabwe luopui omasta rahayksiköstään ja siirtyi ulkomaisten valuuttojen käyttöön. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat