Jääkarhun turkin rasvapinnoitteessa on kiinnostava kemiallinen koostumus.
Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut jääkarhun turkista ainutlaatuiset jäänesto-ominaisuudet. Tehokkuus johtuu luonnollisesta rasvapinnoitteesta.
– Vaikka jääkarhut pyörivät lumessa ja laskevat pyllymäkeä pakkasessa, jää ei tartu niiden turkkiin, kertoo tohtorikandidaatti Julian Carolan irlantilaisesta Trinity Collegesta uutistoimisto Reutersin haastattelussa.
Lue myös: Pekka Pouta paljastaa: Tältä näyttää hiihtoloman sää
Löytö auttaa selittämään, kuinka jääkarhut kestävät arktisia olosuhteita. Tieto voi antaa mullistuksellista tietoa teollisten jäänestotekniikoiden kehittämiseen.
Tutkijat ottivat näytteitä kuudesta luonnonvaraisesta jääkarhusta keskittyen niiden turkin talin kemialliseen koostumukseen. Tutkimuksessa havaittiin, että tali sisältää kolesterolia, diasyyliglyseroleja ja rasvahappoja, jotka vähentävät merkittävästi jään tarttumista.