Jäikö ihosi tahmaiseksi uinnin jälkeen? Syynä saattaa olla limalevä

Lämmin kesä houkuttelee monia vilvoittelemaan meri- tai järviveteen. Vaikka Suomessa uimavedet ovat usein hyvässä kunnossa, voi vedessä piillä ikäviäkin yllätyksiä.

Lainsäädännössä uimaveden laadulle on asetettu laatunormit, jotka veden on täytettävä, jottei siitä aiheutuisi uimareille terveyshaittaa.

Suomessa kuulee usein puhuttavan sinilevästä tai järvisyyhystä, mutta millainen on limalevä? Paljaalle silmälle näkymätön limalevä viihtyy humuspitoisessa järvivedessä.

Limalevä ei ole vaarallista, mutta voi aiheuttaa herkkäihoisille voimakasta kutinaa ja punoitusta. Limalevän voi tunnistaa siitä, että iho tuntuu uinnin jälkeen limaiselta. Ikään kuin ihon päällä olisi saippuamainen kalvo, joka kuivuessaan kiristää ihoa aiheuttaen kutiavaa punoitusta. 

Levien lisäksi vesistöissä voi piillä muitakin ikäviä yllätyksiä. Näitä ovat esimerkiksi järvisyyhy, norovirus ja monelle tuntemattomampi vibriobakteeri. 

– Vibrio on Itämeressä oleva bakteeri, joka voi aiheuttaa vastustuskyvyltään heikoille ihmisille yleisinfektion varsinkin haavan kautta. Normaalin vastustuskyvyn omaava voi saada ulkokorvantulehduksen, kertoo Espoon kaupungin terveystarkastaja Tarja Piirainen.

Yleisesti ottaen uimavedet ovat Suomessa hyvässä kunnossa, mutta joskus ranta voidaan joutua jopa sulkemaan, ettei bakteerit tai virukset pääse leviämään.

Miten sairastumista voisi ehkäistä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat