Jos saat uimisen jälkeen näitä oireita, syynä voi olla "uimarinkutka" – järvisyyhy lymyilee rantavesissä: "Voi erehdyksessä tarttua iholle”

Järvisyyhy on erityisesti lämpimien kelien vitsaus. Näin tunnistat järvisyyhyn oireet.

Sinilevä on suurimmalle osalle suomalaisista tuttu juttu – valitettavasti. MTV Uutisten sivuilla kerrottiin aiemmin luotettavasta testistä, jonka avulla voi selvittää, onko rannalla sinilevää. Sinilevä voi tuottaa sellaisia myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä, jotka aiheuttavat esimerkiksi ihottumaa, huulten kirvelyä, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa, kuumetta ja päänsärkyä.

Toinen, monelle hieman tuntemattomampi rantavesien vitsaus on järvisyyhy. Mikä järvisyyhy on ja miten sen tunnistaa?

Mikä on järvisyyhy?

Järvisyyhyä, joka tunnetaan myös nimellä uimarinkutka, esiintyy lämpimissä ja matalissa rantavesissä. Järvisyyhyn aiheuttaa vesilintujen loinen, mikroskooppisen pieni imumato. Järvisyyhyä esiintyy matalassa, ruovikkoisessa vedessä, jossa kotilot viihtyvät.

Imumadon munat vapautuvat veteen lintujen ulosteen kautta. Munat kuoriutuvat vedessä ja toukat etsivät väli-isännikseen kotilon, jossa ne kehittyvät seuraavan asteen toukiksi. Kotiloista toukat vapautuvat lopulta veteen ja etsivät pääisäntänä toimivan vesilinnun, jossa ne kehittyvät jälleen munia tuottaviksi imumadoiksi. Joskus toukat kuitenkin erehtyvät pääisännästään ja tämän vuoksi kiinnittyvät ihmisen ihoon.

Järvisyyhyn aiheuttamat oireet

THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen kertoi MTV Uutisille kesällä 2019, että järvestä saatujen iho-oireiden takana on useissa tapauksissa järvisyyhy.

Näin järvisyyhy oirehtii Terveyskirjaston mukaan: Noin tunnin kuluessa uimisesta iho pistelee ja siihen ilmestyy pieniä, punaisia täpliä. Illalla tai seuraavana yönä iholle nousee kutiavia, punoittavia näppylöitä, mahdollisesti pieniä rakkuloita ja laajempaakin punoitusta. Ihottumaa ei yleensä tule uimapuvun peittämälle alueelle. Oireet häviävät hoidottakin yleensä viikon kuluessa, mutta joskus paraneminen kestää parikin viikkoa.

– Järvisyyhyä esiintyy matalissa rantavesissä, missä on mahdollisesti vesilintuja ja järven pohjassa kotiloita. Järvisyyhy voi erehdyksessä tarttua iholle, mutta sen aiheuttamat oireet menevät itsestään ohi.

Järvisyyhy ilmenee uimisen jälkeisenä ihon kutiamisena ja iholle nousevina näppylöinä. Järvisyyhy on sinänsä vaaraton, mutta kiusallinen vaiva. Kutina häviää yleensä muutaman tunnin kuluttua, mutta näppylät voivat säilyä iholla jopa viikon.

Järvisyyhyn välttäminen

Yksi tapa välttyä järvisyyhyn oireilta on vältellä matalia rantavesiä. Järveen kannattaa siis mennä uimaan esimerkiksi laiturin kautta suoraN syvempään veteen.

Ylen mukaan viranomaiset eivät seuraa järvisyyhyä erikseen, vaan havainnot uintiin yhdistetyistä järvisyyhyn oireista tulevat yleensä suoraan uimareilta. Tämän jälkeen uimarannalle ilmestyy yleensä lappunen, jossa järvisyyhystä tiedotetaan.

Uinnin jälkeen huolellinen pesu ja kuivaaminen karkealla pyyhkeellä poistaa mahdolliset toukat iholta.

Lue myös:

    Uusimmat