Jos kesäisen uintireissun päätteeksi iholle ilmestyy ärsytysoireita, voi kyseessä olla järvisyyhy. Yleislääkäri kertoo, millaisesta vaivasta on kysymys.
Järvisyyhy eli vesilinnuissa loisiva imumadon toukka elää erityisesti lämpimissä rantavesissä, joissa on paljon kotiloita ja joissa vesilinnut tykkäävät käydä.
Ihminen voi siis saada järvestä syyhyn, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole samanlainen ihotauti kuin syyhypunkin aiheuttama syyhy.
– Ihmiset eivät ole järvisyyhyn isäntiä ollenkaan eli yleensä järvisyyhy aiheuttaa vain hetkellisesti ärsytystä iholle ja sitten helpottuu. Järvisyyhy ei myöskään tartu ihmisestä toiseen, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.
Hoitoa järvisyyhyyn ei ole olemassa, mutta sen aiheuttamia oireita voidaan helpottaa.
Katso yllä olevalta videolta, mistä voit tietää, onko kesällä ilmestyvä kutiseva ihottuma järvisyyhyä, miten sitä hoidetaan ja milloin tilanne vaatii lääkärillä käyntiä.
Kuinka vaarallista sinilevä todella on? Entä miksi kuumuus turvottaa sormia ja varpaita?Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella selvitetään, mitkä kesäisiin vaivoihin ja sairauksiin liittyvät myytit tulevat murretuiksi. Katso koko jakso MTV Katsomosta.
Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta. |