Suomen järvivesissä elää sinilevän lisäksi useita muitakin eliöitä, jotka voivat aiheuttaa uimareille häiritseviä oireita, kuten ihottumaa. Merivesissä piilee kuitenkin vaarallisempi bakteeri, joka voi pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan.
THL:n erikoistutkijan Tarja Pitkäsen mukaan järvestä saatujen iho-oireiden takana on useissa tapauksissa järvisyyhy.
– Järvisyyhyä esiintyy matalissa rantavesissä, missä on mahdollisesti vesilintuja ja järven pohjassa kotiloita. Järvisyyhy voi erehdyksessä tarttua iholle, mutta sen aiheuttamat oireet menevät itsestään ohi.
– Jos ui vesistössä, missä järvisyyhyä on esiintynyt, tulisi uimisen jälkeen käydä suihkussa ja hangata iho karkealla pyyhkeellä, jolloin järvisyyhyä aiheuttavat toukat irtoavat iholta, ohjeistaa Pitkänen.
Järvisyyhy on Suomessa suhteellisen harvinainen, eikä sitä esiinny useissa järvissä. Lisäksi järvisyyhy on ihmiselle vaaraton ja aiheuttaa lähinnä ihon kutiamista tai punoitusta.
Pitkänen kertoo, että järvisyyhyn lisäksi järvissä voi satunnaisesti esiintyä infektioita aiheuttavia mikrobeja, mutta yleisesti Suomen järvet ovat puhtaita ja turvallisia.
Merivedessä piilee suurempi terveysriski
Lämmin sää voi tuoda Suomen rannikkovesiin infektioita aiheuttavia vibrio-bakteereita, mikä yleensä aiheuttaa järvisyyhyä ärhäkämpiä oireita.
Vibrio on suolapitoista vettä tarvitseva bakteeri, joka usein aiheuttaa ihmisessä iho- ja korvatulehduksia. Riskiryhmille vibrio-bakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavampiakin vaivoja.
– Vibrio voi pahimmillaan aiheuttaa kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen henkilöllä, jolla on jokin perussairaus ja ihorikkoja tai haavaumia iholla.
– Helteiden aikaan rannikolla uimista ei suositella riskiryhmiin kuuluville. Se on sellainen asia, mikä olisi hyvä tulla kansalaisten perustietoon Suomessa, kertoo Pitkänen.
Ilmaston lämpeneminen lisää vibrio-bakteerin aiheuttamia infektioita
Vuosittain vibrio-bakteerin aiheuttamia infektioita todetaan yleensä vain muutama. Helteisinä kesinä voi määrä nousta kuitenkin jopa kymmeniin.
– Yksittäisiä kuolemaan johtaneita tapauksia on ollut, toteaa Pitkänen.
Pitkänen kertoo, että vibrio on nimenomaan Itämeressä elävä luontainen mikrobi, joka lisääntyy voimakkaasti sään lämmetessä.
– Vibrio liittyy varmasti ilmaston lämpenemiseen ja siihen, että kesät ovat entistä lämpimämpiä entistä pohjoisemmassa. Se on uusi ilmiö.