Helsinkiläinen 42-vuotias Nina on joutunut kokemaan kovia elämässään. Viimeisimpänä koettelemuksena häneltä varastettiin puhelin, jossa oli ainoana paikkana tallella tärkeitä valokuvia. Kaiken kukkuraksi röyhkeä varas iski, kun Nina sai sairauskohtauksen kauppakeskuksessa.
Ninalle tehtiin nelisen vuotta sitten rutiininomainen polvileikkaus, joka muutti hänen elämänsä peruuttamattomasti.
Leikkaushoidossa käytetty lääke aiheutti Ninan kehossa äärimmäisen harvinaisen reaktion. Veren ohentamiseen tarkoitettu lääke saikin päinvastoin Ninan veren sakkaantumaan kohtalokkain seurauksin.
Nina joutui tilanteeseen, jossa hänelle sanottiin vaihtoehtoina olevan neliraaja-amputoinnin tai kuoleman.
Lopulta Ninan elämä onnistuttiin kuitenkin pelastamaan amputoimalla vain yksi jalka, mutta hän joutui samalla laajaan leikkauskierteeseen. Nina ei vieläkään pysty kävelemään, koska amputoidun jalan tynkää ei ole saatu hoidettua siihen pisteeseen, että proteesin käyttö mahdollistuisi.
Varas iski epileptisen kohtauksen seurauksena
Kohtalokkaiden komplikaatioiden seurauksena Nina on kärsinyt myös useista epileptisistä poissaolokohtauksista. Kohtaukset saattavat iskeä aivan yllättäen. Nina kertoo, että kohtausten aikana hän ei ole ikään kuin läsnä tilanteissa.
Yksi tällainen kohtaus iski, kun Nina oli liikkellä pyörätuolillaan helsinkiläisessä kauppakeskuksessa viime kuussa.
– Yleensä pidän käsilaukkuani sylissä, mutta ilmeisesti laukku on sekavan poissaolokohtauksen aikana päätynyt lattialle, Nina muistelee tilannetta.
Hän oli havahtunut yllättäen ja huomannut laukun puuttuvan. Nina kävi ystävänsä kanssa läpi kaikki paikat, mihin laukku olisi voinut jäädä, mutta se oli kadonnut jäljettömiin.
Noin viikkoa myöhemmin laukku oli päätynyt poliisin löytötavaroihin. Laukussa olleet rahat ja Ninalle erittäin tärkeä kännykkä oli kuitenkin viety.
– On luojan lykky, että laukun oli joku sinne vienyt. Mutta kännykän mukana meni paljon tärkeitä asioita, kuten erikoislääkärien puhelinnumerot, jotka saattavat ratkaista jossakin tilanteessa sen elänkö vai kuolenko.
Kuvat ajalta, jolloin kaikki oli vielä hyvin
Eniten Ninaa harmittavat kännykän myötä kadoneet valokuvat. Niissä olivat muistot Ninan elämästä – ajalta, kun kaikki oli vielä hyvin.
– Minulle tuli tunne, että taas joku vei palan minusta. Sellainen ajatus, että älkää enää tehkö minulle tätä.
– Minulle on tullut turpaan monta vuotta ja minulle on tehty lukemattomia korjausleikkauksia. Jos pitää arvista, siinä tapauksessa olen todella kaunis.
Nina sanoo uskovansa, että hänen tärkeä kännykkänsä on jo jossain roskakorissa, eikä sitä tule koskaan löytymään. Puhelin on ollut suljettuna, eikä sillä kukaan muu oikeastaan mitään voisi edes tehdäkään. Se on varastajalleen täysin turha kapistus.
Todennäköisyyksistä huolimatta Nina toivoo, että varas toisi hänen kännykkänsä takaisin. Toisaalta todennäköisyydet eivät ole muutenkaan toteutuneet Ninan elämässä, kun ajattelee, miten harvinaisen komplikaation hän sai leikkauksen hoidossa käytetystä verenohennuslääkkeestä.
Lisäksi lääkärien mukaan Ninan oli määrä kävellä proteesin avulla jo vuonna 2018. Näinkään ei ole käynyt ja Nina joutuu kulkemaan edelleen pyörätuolilla.
Viesti varkaalle: "Tee itsellesi jotain hyvää ja anna kännykkäni takaisin"
Nina pohtii vuolaasti, mitä hän haluaisi sanoa kännykkänsä varastaneelle henkilölle, jos koskaan sattuisi kasvotusten tämän kanssa.
– Tee itsellesi jotain hyvää ja anna kännykkäni takaisin. Lupaan, että se helpottaa myös sinun pahaa oloasi. Olet todella hyvä ihminen, jos teet valinnan ja palautat sen minulle.
Nina on luvannut maksaa 200 euron palkkion kännykkänsä palauttajalle. Nina onkin etsinyt puhelimen mahdollista haltijaa muun muassa lamppupylväisiin kiinnitetyillä ilmoituksilla.
Hän myös toteaa olevansa aivan väärä henkilö muistojen varastamiseksi.
– Älä tee tätä minulle, olen väärä henkilö siihen. Minulle on tullut niin paljon lunta tupaan, että nyt menee väärään osoitteeseen, hän toteaa itkien.