Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori myönsi Olympiakomitean (OK) ja sen jäsenjärjestöjen keskustelutilaisuudessa maanantaina, että Mika Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä saama varoitus ja uudelleenvalinta Huippu-urheiluyksikön johtajaksi olisi pitänyt käsitellä toisin.
Vapaavuori korosti, ettei tapausta eikä varoitusta voitu saattaa julkisuuteen, mutta jälkeenpäin ajatellen rangaistus olisi pitänyt saattaa OK:n hallituksen tietoon ennen uudelleenvalintaa.
– Ehkä olisi voinut kertoa hallituksella, ehkä olisi voinut toimia toisin. Näin asiaa ei olisi pitänyt hoitaa, Vapaavuori pyöritteli asiaa tilaisuuden avauspuheenvuorossa.
– Tehtävän merkityksen takia asia olisi pitänyt juoksuttaa jotenkin toisella tavalla.
Myöhemmin paljastui kaksi muuta Olympiakomiteaan liittyvää epäilyä epäasiallisesta käytöksestä. Ne on saatettu Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvitettäviksi.
31. toukokuuta järjestetään OK:n ylimääräinen jäsenkokous Sulkapalloliiton ja 16 muun jäsenjärjestön vaatimuksesta. Jäsenjärjestöt vaativat myös ulkopuolista selvitystä Olympiakomitean toiminnasta.
Hyvän hallinnon kritiikki
7:25Pitäisikö Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren erota? Petteri Sihvonen pohtii pakinassaan.
Maanantain keskustelutilaisuudessa Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki arvosteli Olympiakomitean johtamistapaa.
– Olympiakomiteassa ei ole määritelty johtamisjärjestelmää. Se on johtanut johtamisvajeeseen ja läpinäkyvyyden puutteeseen, Lähdesmäki arvioi.
Lähdesmäki odottaa Olympiakomitean hallitukselta kannanottoa tapahtumiin.
– Miten nykyinen hallitus tilanteen kokee? Oletteko te tässä ilmastossa, tässä ympäristössä työskentelykykyinen? Se on meille jäsenjärjestöille tosi tärkeä kysymys, Lähdesmäki korosti.
– Jos hallitus kokee olevansa työskentelykykyinen, hallituksen pitää ottaa etupainotteisesti agendalle johtamisjärjestelmän laatiminen niin, että se kattaa koko Olympiakomitean toiminnan. Hyvän hallinnan periaatteet on päivitettävä.
Mika Lehtimäki erosi Huippu-urheiluyksikön johdosta kohun tultua julkisuuteen maaliskuussa.