Jan Vapaavuoren hallituksen kohupäätös ihmetyttää – Olympiakomitealle lujaa kritiikkiä: “Hirveä paniikki”

Olympiakomitean toiminta herättänyt kummastusta – lajiliitoissa toivotaan laajempiakin muutoksia 2:41
Tulosruutu: Riikka Pakarinen ja Valentin Kononen hämmästelevät Olympiakomitean toimintaa.

Olympiakomitean hallitus kertoi keskiviikkona vapauttaneensa huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkisen sekä varajohtaja Leena Paavolaisen tehtävistään. Kuohuttanut ratkaisu on herättänyt laajalti ihmetystä muun muassa Suomen Urheiluliitossa (SUL).

– Minä vähän ihmettelin näitä eilisen ratkaisuja, joissa kaksi henkilöä laitettiin ulos sieltä. Mentiin vähän takapuoli edellä puuhun niin sanotusti, SUL:n puheenjohtaja ja yleisurheilupomo Riikka Pakarinen sanoo MTV Urheilulle.

Puheenjohtaja Jan Vapaavuori perusteli päätöstä uudella alulla. Olympiakomitea joutui kovan kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun Suomi jäi Pariisin olympiakisoissa ensimmäistä kertaa historiassaan ilman yhtään mitalia.

– Tällaiset asiat eivät ole yhdestä tai kahdesta ihmisestä kiinni. Meni sitten hyvin tai huonosti. Jos tällaiselle linjalle lähdetään, niin kyllä se ylinkin johto kantaa vastuuta, Pakarinen lisää.

Pakarisen mielestä Olympiakomiteassa olisi pitänyt ensimmäisenä käydä syvällinen keskustelu lajiliittojen kanssa siitä, mitä Olympiakomitealta halutaan.

– Sen jälkeen kun tuo suunnitelma on yhteisymmärryksessä tehty, niin sitten pitäisi pohtia minkälaiset henkilöt ovat oikeita noille paikoille, Pakarinen linjaa.

– Ihmettelen myös hieman tätä ajankohtaa, koska kahden kuukauden päästä Olympiakomitean johdossa tapahtuu mahdollisesti muutoksia. Olisin toivonut, että uusi johto olisi sitten tehnyt näitä ratkaisuja.

“Näyttää hirveältä paniikilta”

Entinen kilpakävelijä ja nykyinen valmentaja Valentin Kononen nostaa saman kissan pöydälle.

– Kyllä tämä olisi pitänyt jättää suoraan uuden hallituksen alle, Kononen kertoo MTV Urheilulle.

– Ulkopuolisen silmin tilanne näyttää hirveältä paniikilta. Yhtäkkiä erotetaan urheilujohtajaa ja varajohtajaa, ja sitten luodaan hätäisesti uusi linjaus muutama viikko olympialaisten jälkeen.

Kononen oli viimeksi huippu-urheilujohtajan hakuprosessissa aina loppusuoralle asti. Tällä hetkellä hän ei kuitenkaan ole tehtävästä kiinnostunut.

– Se yksikkö ei keskity huippu-urheiluun, joten ei minun kompetenssilla ole sellaisessa paikassa käyttöä, Kononen kuittaa.

– Ihan ensimmäisenä olisi mietittävä mitä urheilija tarvitsee. Yksikkö näyttää nyt byrokraattiselta koneelta joka jakaa rahaa ja järjestää olympialaisiin joukkueita. Niiden pitäisi keskittyä siihen huippu-urheiluun.

Pakarinen puolestaan linjasi myös tarkkaan, mitä SUL Olympiakomitealta ja huippu-urheiluyksilöltä haluaa.

– Huippu-urheilutyö tehdään viime kädessä isoimmissa lajiliitoissa, oman lajin sisällä. Haluamme pitää omissa näpeissä hyvin tiukasti sen huippu-urheilun työn. Olympiakomitea on palveluorganisaatio ja sellaisena sitä pitäisi entistä enemmän kehittää.

– Haluamme, että he luovat pohjan ja mahdollisuuden tuottaa huippu-urheilijoita. Me emme kuitenkaan halua, että olympiakomitea tulee mikromanageeraamaan tai ohjaamaan yksityiskohtaisesti meidän omaa toimintaa. Se toimii hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat