Japanissa muistellaan atomipommi-iskuja Venäjän hyökkäyksen kaivaessa traumoja pintaan – "Olemme joka hetki minuuttien päässä täystuhosta"

nagasaki
Nagasakin rauhanpuistossa atomipommin putoamispaikalla järjestettiin muistotilaisuus 77 vuotta pommituksen jälkeen.
Julkaistu 09.08.2022 16:57
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Nagasakissa Japanissa on tänään muisteltu historian toistaiseksi viimeistä ydinaseiskua. Venäjän hyökkäyssota ja ydinaseilla uhkailu on nostanut maailman ainoan ydinaseiden uhriksi joutuneen maan pelot uudelleen pintaan.

Tasan 77 vuotta sitten vuonna 1945 Yhdysvallat pudotti atomipommin satamakaupungin ylle, tappaen yli 74 000 ihmistä.

Kolme päivää aiemmin Hiroshimaan oli pudotettu atomipommi, jonka uhriksi laskettiin vuoden loppuun mennessä yli 140 000 ihmistä.

Muistotilaisuudessa, joka pidettiin Nagasakin rauhanpuistossa atomipommin putoamispaikan kohdalla, Nagasakin pormestari Tomihisa Taue peräänkuulutti ydinaseettoman maailman puolesta, uutisoi Asahi Shimbun. Hänen mukaansa on silkkaa fantasiaa, että ydinasevallat pidättäytyisivät niiden käytöstä konfliktissa.

Hän myös pyysi Japania allekirjoittamaan YK:n ydinaseiden kieltosopimuksen, joka pyrkii poistamaan ydinaseet maailmasta kokonaan.

Kaikki ydinasevallat ovat pidättäytyneet allekirjoittamasta sopimusta, ja Yhdysvallat on myös pyytänyt liittolaisiaan toimimaan samoin. Myöskään Suomi ei ole allekirjoittanut sopimusta.

Lue myös: YK:n ydinasekieltosopimus on astumassa voimaan tammikuussa – ydinasevaltiot ovat tosin jättäytyneet ulkopuolelle

Japanin pääministeri Fumio Kishida totesi tilaisuudessa pitämässään puheessa, että vaikean turvallisuustilanteen keskelläkin Japanin on ylläpidettävä ydinaseetonta historiaansa, uutisoi Mainichi Shimbun.

– Meidän on tehtävä Nagasakista viimeinen atomipommin kohde.

Ukrainan sota herätti traumat

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut ydinaseet jälleen tapetille. Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi sodan alussa nostaneensa maan ydinasejoukot valmiustilaan.

Lue myös: Tutkija näkee ydinaseuhon Putinin viimeisenä keinona hakea kunnioitusta: "Kaikki muu on oikeastaan jo mennyt"

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres lähetti viestin muistotilaisuuteen:

– Venäjän invaasio Ukrainaan muistuttaa meitä siitä, että olemme joka hetki vain minuuttien päästä mahdollisesta täystuhosta, Guterres kertoi viestissään.

Japanissa ydiniskujen muisto elää vahvana, ja vuotuisissa rauhanseremonioissa niin Hiroshimassa kuin Nagasakissa atomipommeista selviytyneet, niin kutsutut hibakushat, kertovat tarinoita ydinaseiden kauheudesta.

Nagasakin pommista selvinnyt, nyt 89-vuotias Michiko Kaida muistaa kirkkaan välähdyksen ja valtavan jylinän, vaikka oli kahdeksan kilometrin päässä pommisuojassa.

– Ydinaseet tuhoaisivat maailman. En voi sietää, mitä Putin puhuu maansa ydinaseista, hän kertoo.

Ydinpommi-iskusta selvinneitä hibakushia on tällä hetkellä elossa 118 935. Heidän keski-ikänsä on 84,5 vuotta.

Lue myös: Maailmanlopun sota voi syttyä hetkessä – laukaisuvalmiita ydinohjuksia lähes 2 000

Lue myös: Ydinaseet ovat jo vaikuttaneet sotaan Ukrainassa, ja sodan lopputulos voi määrittää ydinaseiden roolia tulevaisuudessa

Tuoreimmat aiheesta

Japani