Japanista uhkaa loppua riisi

Japanilainen Nikkei-lehti kertoo, että maassa uhkaa yllättävä riisipula. 

Uutisesta kertoneen Newsweekin mukaan taustalla on kotimaisen kulutuksen kasvu, turistitulva sekä ailahtelevat sääolosuhteet.

Japanin riisin kulutus on vähentynyt vuodesta 2014 lähtien noin 100 000 tonnia vuodessa, jonka on katsottu johtuneen Japanin väestön kutistumisesta. Vuoden 2024 alusta kysyntä lähti kuitenkin jälleen valtavaan nousuun.

Tilanne on johtanut jo hintojen nousuun ja ostorajoituksiin. Myös riisivarastot ovat laskeneet alimmalle tasolle sitten vuoden 1999.

Kotimaiselle riisille haetaan nyt vaihtoehtoja. Japanilaiset ovat alkaneet syödä enenemissä määrin muun muassa amerikkalaisvalmisteista Calrose-riisiä, joka hinnaltaan huokeampaa.

Japanissa on vieraillut kuluneena vuonna ennätysmäärä turisteja (21 miljoonaa). Maatalousministeriön mukaan turistit ovat syöneet tähän vuoteen mennessä riisiä arviolta 51 000 tonnia olettaen, että matkailijat syövät keskimäärin kaksi riisipohjaista ateriaa päivässä, Nikkei kirjoittaa Newsweekin mukaan.

Maatalousministeri Tetsushi Sakamoton mukaan Japani keksii tällä hetkellä ratkaisuja ongelmaan ja riisipula tulee ratkeamaan "ennemmin tai myöhemmin".

 

 

Lue myös:

    Uusimmat