Jari Aarnion huumeisiin kytkevien kuulustelukertomusten käyttökelpoisuus jäi ilmaan oikeudessa – "Rumaltahan tämä näyttää"

Malmin nainen 2015
Malmin nainen saapumassa oikeudenkäyntiin 2015.Lehtikuva
Julkaistu 12.10.2017 17:44

MTV UUTISET – STT

Puolustus vaatii, että esitutkintamateriaalia ei saisi käyttää todisteena, syyttäjän mukaan Malmin naisen oikeutta ei ole loukattu.

Aarnio-oikeudenkäynnissä jäi torstaina edelleen epävarmuus siitä, voidaanko Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion suoraan huumeisiin liittäneitä kuulustelukertomuksia käyttää oikeudessa todisteena. Näiden niin sanotun Malmin naisen eli Mari Romanon kuulustelukertomusten käsittely jatkui Helsingin hovioikeudessa.

Romanon puolustus vaatii, että kaikki kuulustelukertomukset määrätään hyödyntämiskieltoon, koska poliisi ei ole kohdellut Romanoa oikein esitutkinnassa. Romano kiisti jo käräjillä esitutkinnassa kertomansa, mutta käräjäoikeus päätyi hyödyntämään kertomuksia ja pitämään niitä uskottavana.

Puolustus perustelee hyödyntämiskieltovaatimustaan muun muassa niin sanotun skootteripoliisin toiminnalla ja sillä, että Romanon entinen avustaja oli osassa kuulusteluista päihtyneenä.

Kyseinen keskusrikospoliisin tutkija oli lahjoittanut naiselle muun muassa yli 3000 euroa ja skootterin. Hänet tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta viime vuoden elokuussa. Oikeuden mukaan hän oli ollut esteellinen osallistumaan esitutkintaan Romanon tutkintavankeudesta pääsyn jälkeen.

– Tutkinnassa on menetelty useassa kohdin esitutkintalain vastaisesti. Taivuttelu ja utelu johtavat siihen, että kerrotaan se, mitä halutaan kuulevan, eikä kyse ole totuudesta, Romanon nykyinen avustaja Saku Knuuti sanoi.

Syyttäjä: "Rumaltahan tämä näyttää"

Syyttäjien mukaan Romano olisi vedättänyt poliisin tutkijaa eikä toisinpäin. Toinen heistä kuitenkin totesi, että sekä poliisi että avustaja toimivat epäasiallisesti, mutta se ei loukannut Romanon oikeuksia.

– Rumaltahan tämä näyttää, mutta se jää siihen, valtionsyyttäjä Mikko Männikkö sanoi.

Oikeudessa kuultiin muun muassa Romanon avustajana kuulustelujen aikaan toiminutta Juha-Pekka Hippiä. Hän ei kuitenkaan voinut kertoa vaitiolovelvollisuuteensa kuuluvista asioista, koska Romano oli kieltänyt sen.

Todistajanaitiossa olivat myös huumerikoksissa tutkinnanjohtajina toimineet rikoskomisario Esa Grönlund sekä rikosylikomisario Rabbe von Hertzen KRP:stä.

He kielsivät edelleen tienneensä KRP:n tutkijan käräjäoikeuden asiattomiksi toteamista toimista, eikä tutkijan toiminnassa ollut heidän mukaansa kyse poliisin taktiikasta. Esimerkiksi Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan tutkinnanjohtajien on kuitenkin täytynyt tietää toiminnasta.

– Skootteripoliisi toimi KRP:n kilpimiehenä, Leppiniemi sanoi.

Käräjillä Romanon katsottiin vastanneen huumekontakteista Hollannissa ja myös levittäneen huumeita. Hänet tuomittiin Aarnion rikoskumppanina 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Sekä Aarnio että Romano kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio