Malmin naisen puolustus haluaa koko esitutkintakertomuksen hyödyntämiskieltoon Jari Aarnion huumejutussa

Malmin nainen 2015
Ns. Malmin nainen saapumassa Helsingin huumepoliisin hyllytettyä päällikköä Jari Aarniota koskevien huumerikosepäilyjen käsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa 22. lokakuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 10.10.2017 10:14

MTV UUTISET – STT

Malmin naisen eli Mari Romanon puolustus haluaa koko esitutkintakertomuksen hyödyntämiskieltoon hovioikeudessa, sanoo Romanoa puolustava Saku Knuuti.

Syyttäjät kiistävät tarpeen hyödyntämiskieltoon. Heidän mukaansa Romanon kertomusta tulisi voida hyödyntää ainakin muiden vastaajien, kuten Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion syytteitä arvioitaessa.

Romanon kuulustelija on tuomittu sakkoihin virkarikoksesta. Hän muun muassa osti naiselle skootterin, antoi rahaa, lähetteli hempeitä viestejä sekä vei tämän kuulusteluun drinkkien jälkeen.

– Kun kuulusteleva poliisi on lähellä ja viestittelee siinä koko ajan, miten siinä voi kenenkään itsekriminointisuoja toteutua? Joko osin tai kokonaan nämä kuulustelukertomukset on määrättävä hyödyntämiskieltoon. Hovioikeus joutuu sitä tässä pohtimaan, Knuuti sanoi oikeudessa.

Syyttäjien mukaan kuulustelijan toiminta ei ole ollut hyväksyttävää mutta rikkeet eivät ole olleet niin vakavia, että niiden täytyisi johtaa ainakaan koko materiaalin hyödyntämiskieltoon. Jos hyödyntämiskieltoon päädytään, pitäisi sen oikea alkamisajankohta syyttäjän mukaan harkita.

– Tämä ei ole mikään keskusrikospoliisin juoni, syyttäjä Mikko Männikkö sanoo.

Männikön mukaan itsekriminointisuojaa ei voi ainakaan käsittää niin, ettei Romanon kertomusta voisi hyödyntää esimerkiksi Aarnion toiminnan arvioimisessa. Syyttäjä Männikkö tosin lisää, että näytön arviointiin kuulustelumenettelyllä voi olla tietenkin vaikutusta.

Käräjillä Romanon katsottiin vastanneen huumekontakteista Hollannissa ja myös huumeiden levityksestä. Hänet tuomittiin Aarnion rikoskumppanina 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Sekä Aarnio että Romano kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Syytettyjen puolustukset: Esitutkintalain laiminlyöntien merkitys arvioitava

Aarniota puolustava Riitta Leppiniemi huomauttaa, että tutkinta vastaa esitutkintalain noudattamisesta. Leppiniemi tuo esiin, että poliisi on nyt tuomittu toiminnastaan jo lainvoimaisella tuomiolla ja katsottu näin esteelliseksi.

– Ei oikein löydy käytäntöä, sovelletaanko hyödyntämiskieltoa vain Romanoon vai kaikkiin muihinkin. Se on varmasti yksi asia, mitä täällä joudutaan pohtimaan.

Leppiniemi tuo myös esiin puutteellisen dokumentoinnin ja sen, ettei Romanon ja kuulustelijan tapaamisten sisällöstä ole tarkkaa tietoa eikä kuulusteluja ole myöskään nauhoitettu.

Myös United Brotherhoodin entistä pomoa Keijo Vilhusta puolustava Markku Fredman esitti näkemyksiä hyödyntämiskiellon laajuudesta.

– Jos taas hyödyntämiskielto perustuu siihen, että kuulustelu on lainvastainen ja on menetelty keskeisten periaatteiden vastaisesti, hyödyntämiskielto voi olla laajempi (kuin Romanoa koskeva). 

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio