Jari Isometsältä suorat sanat Hiihtoliiton kaoottisesta tilasta – tämä liike johtaisi katastrofiin: "Ydinkysymys"

Hiihtoliitosta on kuulunut viime aikoina pelkästään huolestuttavia uutisia, ja se vaikuttaa olevan jopa kaoottisessa tilassa. Jari Isometsän mukaan nyt ollaan kilpailijoihin verrattuna takamatkalla.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä on seurannut huolestuneena Hiihtoliiton talousahdinkoa. 1,3 miljoonan tappioiden lisäksi on kerrottu, että hiihtovalmentajilla ei ole sopimusta ensi kaudeksi. Yle uutisoi, että mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkuevalmentajia on kehotettu varmistamaan toimeentulonsa muuta reittiä. Tilanne vaikuttaa Hiihtoliitossa tällä hetkellä kaoottiselta.

– Viimeaikaiset uutiset ovat todella huolestuttavia, kun ajatellaan, että ensi talvena on MM-kisat ja sitten olympialaiset heti perään, Isometsä sanoo viitaten Trondheimin 2025 MM-kisoihin ja seuraavan vuoden olympialaisiin.

Koko paketti ensi kautta ajatellen on levällään, sillä kaikki riippuu rahoituksesta. Taloussotkut ovat Isometsän mukaan aiheuttaneet jo tässä vaiheessa sen, että Suomi on jäänyt kilpailijoihin verrattuna takamatkalle.

– Mehän olemme jo myöhässä, jos ajatellaan muita maajoukkueita ja potentiaalisia kovimpia kilpailijoita. Siellä on aika lailla hommat kasassa. Tässä vaiheessa pitäisi olla kaikki selvää, mutta luulen, että ei ole selvää kuukauden päästäkään, Isometsä pelkää.

Tärkein asia olisi, että saadaan talous kuntoon ja sitä kautta koko paketti kuntoon. 

– Jos laitetaan aikajärjestykseen, ensin pitäisi olla valmentajat, sen jälkeen urheilijat, sitten leirityspaketti ja vielä huoltotiimi, mutta tämä ei suinkaan ole sama kuin tärkeysjärjestys, Isometsä pyörittelee.

Huoltotiimistä vaikea karsia

Hiihtoliiton talous on ollut kuralla jo pari kautta. Suuri syy siihen on tappiollinen Helsinki Ski weeks -tapahtuma vuosilta 2021 ja 2022. 

Hiihtoliiton talouslukemat olivat sen verran katastrofaaliset, että toiminnanjohtaja Ismo Hämäläiselle annettiin potkut. Viime vuonna jouduttiin jo kiristämään kukkaronnyörejä, mutta se ei auttanut. Tappiota tuli lisää, ja nyt säästöjä pitää höylätä isolla kädellä joka paikasta.

– Jos budjetista tingitään, niin eihän syö sitä mahdollisuutta, ettei voi menestyä. Raha ei tuo menestystä, mutta se tuo olosuhteet. Jos ne eivät ole kunnossa, syö se yleensä menestyksestä, Isometsä toteaa.

Se on varmaan jo viime vuonna mietitty, että mennään minimimiehityksellä. Jos siitä joudutaan vähentämään, niin sitten ollaan ongelmissa.

Isometsä pohtii, että yksi keino, jota on varmasti mietitty, olisi supistaa joukkueiden kokoa. Siitä saatiin esimakua jo viime kaudella, kun Pohjois-Amerikkaan lähetettiin vähemmän urheilijoita kuin Euroopan maailmancup-kisoihin. Joukkueen koon pienentämisen kautta myös kustannukset huoltotiimin suhteen pienenisivät.

Totta kai se, että onko maailmancupissa viisi vai kymmenen hiihtäjää, vaikuttaa huoltotiimin työskentelyyn. Voi hyvinkin olla, että joukkueiden kokoja aletaan pienentämään maailmancupia kohti.

Jos joukkue halutaan pitää nykyisen kokoisena, on huoltotiimistä vaikea karsia.

– Huoltomiesten tehtävä ei ole pelkästään voidella, vaan suksia pitää testata. Pitää olla kehityksessä mukana. Fluorittomien voiteiden aikakaudella testaus kärsii kaikkein eniten, ja siinä ei ole vara antaa periksi, Isometsä sanoo.

Isometsä huomauttaa, että maastohiihdossa huollon rooli on avainasemassa.

Jos urheilijoilla ei ole sukset kunnossa, niin turha tässä on treenatakaan.

– Se on ihan selvä asia, että jos huollosta, joka nielee 800 000 vuosibudjetista, otetaan 20 prosenttia pois, on tilanne ihan katastrofi. Sitä rahaa pitää vaan löytyä. En ole sellainen kaveri, joka tietää mistä sitä löytyy, mutta se on aika ydinkysymys, karpaasi sanoo.

"Aikaa ei ole tuhlattavaksi"

Hiihtoliiton talous oli tiukassa jo viime kaudelle lähdettäessä. Sen takia leiripäiviä karsittiin ja maamme kärkihiihtäjät tekivät omia ratkaisuja. Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski jättäytyivät maajoukkueen toiminnasta pois ja harjoittelivat omillaan. Nyt vaarana on, että yhä useampi maajoukkuehiihtäjä joutuu tekemään oman ratkaisun.

Hiihtäjissä käy väistämättä niin, että tulee kahtia tai kolmijakoa. Voi olla, että mennään yksityistalleihin, jotkut treenaavat omillaan ja jotkut treenaavat Hiihtoliiton alaisuudessa.

– Tämä tilanne on todella huono. Minun mielestäni parhaiden pitäisi harjoitella yhdessä, ja maajoukkueen pitäisi olla se meidän ydin. Jos taloudelliset asiat ajavat tilanteen joksikin muuksi, niin niinhän siinä tulee väistämättä käymään, Isometsä harmittelee.

Isometsän toivomaan maajoukkueen yhtenäisyyteen tälle kaudelle tuskin päästään. Niskanen on ilmoittanut, että hommat jatkuvat samalla lailla kuin viime vuonna. Sen lisäksi Markus Vuorela, Lauri Lepistö ja Ylen mukaan Remi Lindholm, ovat liittymässä yksityistalli Electrofitiin.

– Hiihtäjien on pakko tehdä ratkaisuja melko nopeasti. Sen takia toivoisin, että Hiihtoliitto pystyisi tekemään jonkinnäköisen pakettitarjouksen mahdollisimman äkkiä. Aikaa ei ole tuhlattavaksi, Isometsä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat