Jari Sarasvuolta raaka näkemys Valtteri Bottaksen F1-tilanteesta: "Voi olla, että mitään ei ole tehtävissä"

Valtteri Bottas lähti F1-kauteen 2021 kovassa kunnossa, jopa kovemmassa kuin koskaan. Myös tavoitteet olivat kovat: maailmanmestaruus ja/tai täydellinen kausi. Kolmen ensimmäisen kilpailun jälkeen Bottaksen tilanne näyttää kuitenkin vaikealta.

Pääkuvan videolla Jari Sarasvuo analysoi Valtteri Bottaksen F1-mahdollisuuksia raa'an realistisesti. Alla olevilla videoilla lisää Sarasvuon mielenkiintoisia näkemyksiä F1-sarjasta ja sen tähdistä.  

Viime viikonloppuna Portugalissa Bottas ylsi komeasti paalupaikalle, mutta aivan kuten neljällä edelliselläkin kerralla, hän ei onnistunut ajamaan paalulta voittoon. MM-pisteissä Bottaksen edellä ovat samat miehet kuin Portugalissa: tallikaveri Lewis Hamilton ja Red Bullin Max Verstappen – mutta myös McLarenin Lando Norris

Juttu jatkuu kuvan alla.

Piste-ero Hamiltoniin on kasvanut 37 pisteeseen. Kausi 2021 on toki kisojen määrällä mitattuna historian pisin, mutta tällainen takamatka Hamiltoniin tuntuu äärimmäisen tukalalta, sillä nykyisen pistesysteemin aikana (2010–) Hamilton on menettänyt enimmillään vain 19 pisteen MM-johdon. Tämä sattui kaudella 2016 Nico Rosbergia vastaan käydyn mestaruustaiston tuoksinassa.

Kauden alku onkin ollut kuin kylmä suihku itseluottamustaan ja mestaruusmahdollisuuksiaan uhkuneen Bottaksen niskaan. Torstain Formulasirkus-ohjelmassa vierailleen innokkaan F1-seuraajan Jari Sarasvuon arvion mukaan käsillä on jo ratkaisun hetket, jotka määrittävät sen, miten Bottaksen tällä kaudella käy.

– Kun urheilija ei saa palkintoa valmistautumisesta ja siitä kokemuksesta, että on tosiasiassa elämänsä parhaassa kunnossa, kovempi kuin koskaan, niin jos joku väittää, ettei se vaikuta identiteettitasolla itseluottamukseen, se on soopaa. Tietenkin se vaikuttaa. Se lisää virhealttiutta; alkaa sattua ja tapahtua.

Juttu jatkuu videon alla. 

Muun muassa yritysvalmentajana menestynyt Sarasvuo korostaa puhuvansa asiasta yleisellä tasolla, ei erityisesti Bottakseen liittyen.

– Saattaa olla, että urheilija kokee olevansa edelleen täysin kilpailukykyinen mentaalisesti, mutta sitten siellä voi olla pohjalla jotain, joka jo kuiskii korvaan, että ei tästä ehkä sittenkään tule sitä, mitä odotat.

Huippu-urheilussa, äärimmäistä keskittymistä vaativassa F1:ssä varsinkin, on yksi asia harjoitella henkistä puolta ja toinen viedä se käytäntöön. Paperilla se voikin näyttää helpolta, mutta käytäntö on usein jotain aivan muuta.

– Salaisuus flow-tilaan on se, että olet valmistautunut todella hyvin, sinulla on mahtavat tukijoukot ja olet valmis sillä hetkellä, kun sinua testataan. Siinä pitää unohtaa kaikki kelaaminen. Pitää antautua sille hetkelle. Monissa lajeissa on satunnaisuuksia. F1:ssä tai maastohiihdossa voi olla, että väline ei mahdollista pärjäämistä, mutta antaudut siihen hetkeen täydellisesti.

Mitä Bottaksen kohdalla tehdään sitten väärin, kun vuosi toisensa jälkeen näyttää siltä, että Hamilton onnistuu aina olemaan lopulta parempi?

– Ei välttämättä mitään tehdä väärin, ja voi olla, että mitään ei ole tehtävissä. Eivät nämä Verstappen ja Hamilton anna sitä, mikä kuuluu heille – ainakaan halvalla.

– Minun kirjoissani Valtteri Bottas on hieno urheilija. Minulle hän on voittaja. Jos hän ei saavuttaisi maailmanmestaruutta – niin kuin pidän todennäköisenä, ettei saavuta – ei se hänen arvostustaan ainakaan minun kirjoissani vähennä.

Bottaksen mestaruusmahdollisuuksia on vähätelty toisinaan siksi, että häntä pidetään luonteeltaan liian kilttinä. Sarasvuo kuitenkin tyrmää ajatuksen siitä, ettei hyväntuulisesta ja leppoisasta ihmisestä voisi tulla voittajaa.

– Mieti Usain Boltia. Hän oli maailman hyväntuulisin ja hyväntahtoisin. Ylivoiman korkein muoto on näyttää siltä, että leikkii.

Lue myös:

    Uusimmat