Formulasirkus-ohjelman tuoreimmassa jaksossa keskusteltiin F1-sarjaa pitkään seuranneen Jari Sarasvuon kanssa muun muassa voittamisesta ja voittajista.
LUE MYÖS: Jari Sarasvuolta raaka näkemys Valtteri Bottaksen F1-tilanteesta: "Voi olla, että mitään ei ole tehtävissä"
Voittaminen on Sarasvuon mukaan monen eri tekijän summa.
– Voittaminen vaatii ennen kaikkea matkan varrella useita eri kertoja onnekkuutta. Ei ole sellaista voittajaa, joka ei olisi ollut onnekas, Sarasvuo muistuttaa.
– Mutta jos unohdetaan onnekkuus, niin kyllä se on valmistautumisen ja hetkessä elämisen yhdistelmä, jossa valmistautumisen rooli on sitten kumminkin isompi kuin se, mitä siinä kisahetkessä pystyy tekemään.
Sarasvuon puheessa toistuu useampaan kertaan sanat kehtaaminen, dominanssi ja alistaminen.
Jutun pääkuvan videolla Jari Sarasvuo kertoo konkreettisen esimerkin kautta, miten dominanssi ja alistaminen voivat parhaimmillaan tai pahimmillaan näkyä urheilussa.
– Voittajan täytyy pystyä kehtaamaan. Viitseliäisyyden merkityksessä täytyy kehdata matkalla kohti sitä totuuden hetkeä, jossa sinut punnitaan. Itse tilanteessa täytyy kehdata ottaa omansa.
– Voittaminen edellyttää dominanssia. Se edellyttää sitä, että muut suostuvat siihen, että sinä olet siinä keskimmäisellä pallilla. Suoraan sanottuna: et voi voittaa, ellet pysty alistamaan. En puhu työelämästä enkä kaikista urheilun muodoista, mutta kun puhutaan äärimmäisestä kilpailusta, äärimmäisestä globaalista ammattiurheilusta, voittaja alistaa muita, jotta hän saisi antaa parastaan.
Juttu jatkuu videon jälkeen
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Video: Mikä saa Kimi Räikkösen ja Lewis Hamiltonin jatkamaan uraansa? Jari Sarasvuo kertoo näkemyksensä
F1:ssä on ollut viime vuosina erityisesti yksi kuljettaja, joka on niin kehdannut, dominoinut kuin alistanut. Lewis Hamilton. Mercedeksen brittikuski on osallistunut viimeisten reilun seitsemän vuoden aikana 140 GP-viikonloppuun ja saavuttanut niissä 68 paalupaikkaa, 75 voittoa ja kaikkiaan 114 palkintokorokesijoitusta. Mestaruuksista vain yksi on lipsahtanut muille kuljettajille.
LUE MYÖS: Kimi Räikkönen suolasi tallikaverinsa F1-fanien riemuksi – tämä selittely ei kelvannut Jäämiehelle
– Hän dominoi tiimiään, hän pyrkii dominoimaan maailmanlaajuista mielipidettä. Hän ei häpeä ottaa vaikka poliittista kantaa, eikä häntä hävetä laittaa kollegoitaan noudattamaan hänen agendaansa.
– Ehkä jotain Kimi Räikköstä lukuun ottamatta..., Sarasvuo täydentää ja naurahtaa.
Menestyksensä myötä Hamiltonista on tullut paitsi upporikas monimiljonääri myös F1-sarjan ainoa aidosti maailmanlaajuinen supertähti. Hänen nykyinen julkisuuskuvansa on täysin erilainen kuin hänen taustansa.
Jos Hamiltonin ex-tallikaveri Nico Rosberg on kultalusikka suussa syntynyt F1-maailmanmestarin poika, Hamilton kasvoi työväenluokkaisessa perheessä eteläisessä Englannissa. Ihonväristään johtuen Hamilton on joutunut pienestä pitäen kohtaamaan monenlaista ja raivaamaan useampaa työtä tehneen isänsä avustuksella tietään eteen- ja ylöspäin.
Juttu jatkuu videon jälkeen
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Video: Voittajia pidetään usein kusipäinä – Jari Sarasvuo kertoo, missä menee hyvän ja huonon kusipäisyyden raja
– Varmasti dominanssissa on myös perinnöllisyydellä keskeinen rooli, mutta on se myös opittua. Kokemuksella, valmistautumisella ja ihan rehellisellä ammattiaidolla sitä dominanssia saavuttaa, Sarasvuo kuvailee.
– On selvä asia, että jos ei pysty kääntämään pelin suuntaa, jos ei pysty hallitsemaan tilanteita, jos ei pysty muuttamaan ympärillä olevia ihmisiä objekteiksi, jotta saisi ilmaista omaa subjektistatustaan täysimääräisesti, sitten rooli on tukea muiden menestystä.