Ex-suurlähettiläs Jari Vilén on maksanut ulkoministeriölle takaisin – sai yli 30 000 euroa perusteettomia korvauksia

Jari Vilén maksoi summan kerralla takaisin, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Entinen Suomen-Kanadan suurlähettiläs Jari Vilén on maksanut takaisin ulkoministeriön hänelle perusteettomasti  maksettuja erinäisiä puoliso- ja lapsikorvauksia. Korvauksia maksettiin ajalta, jolloin hän toimi Ottawan edustuston päällikkönä syyskuusta 2023 toukokuuhun 2024.

Ilta-Sanomat kertoi kesäkuussa, että perheenjäsenten korvauksia maksettiin Vilénille, vaikka hänen perheensä ei asunut säännöllisesti Kanadassa. 

Ulkoministeriön henkilöstöjohtaja Pirjo Tulokas kertoo MTV Uutisille, että Vilén on maksanut koko summan, 37 972,61 euroa, takaisin ministeriölle.

Tulokas kertoo, että Vilénille lähetettiin lasku ja takaisinmaksusuunnitelma kesäkuussa. 

Vilén maksoi koko summan.

– Takaisinperittävä summa on henkilöstöhallinnosta saamani tiedon mukaan tässä mainittu 37 972,61 e. Tämä summa on maksettu kokonaan, Tulokas kertoo.

Summa koostui seuraavista korvauksista:  
  • varustautumiskorvaus kokonaisuudessaan, yhteensä 19 110 euroa. Summasta virkamiehen osuus on 14 700 euroa, puolison perusteella maksettu osuus 2 940 euroa ja lapsen perusteella maksettu osuus 1 470 euroa
  • puolison ja lapsen perusteella maksetut muuttokorvaukset, yhteensä 2 000 euroa.
  • puolison ja lapsen muuttomatkakorvaukset, joista puolison osuus  3 396, 48 euroa ja lapsen osuus 2 663,63 euroa.
  • paikalliskorotuksen puoliso- ja lapsiosuudet: puolisokorotus 8 363,23 euroa ja lapsikorotus 2 439,27 euroa.
  • kokonaisuudessaan summa on 37 972,61 euroa.
  
  
  


MTV Uutisten kysyessä laskun tilanteesta, kävi myös ilmi, että Viléniltä oli laskutettu myös hänen oma muuttomatkansa, joka ei ole takaisinperittävää. 

Vilén kertoi kesäkuussa Facebookissa, että hän esitti itse takaisinmaksua ministeriölle ja aikoi maksaa koko summan laskun saatuaan.

MTV Uutisille kerrotaan ministeriön kirjaamosta, että ministeriöstä pyydettiin selvitystä korvausten käytöstä Viléniltä puhelimitse 29. toukokuuta. Hän toimitti selvityksen sähköpostitse henkilöstöosastolle 30. – 31. toukokuuta. 

Ministeriö ei suostu luovuttamaan Vilénin antamaa selvitystä.

Tästä on kyse

Vilén sai ulkoministeriöltä toukokuussa kirjallisen varoituksen virkamiehen käyttäytymisvelvollisuuden rikkomisesta, kun suurlähetystön henkilökunta oli laatinut alkuvuodesta kirjelmän, jossa suurlähettilästä syytettiin muun muassa epäsopivasta koskettelusta.

Ministeriön mukaan Vilénin käytös täytti epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän määritelmät ja hän sai kirjallisen varoituksen.

Vilénin tehtävä edustuston päällikkönä päättyi 30. kesäkuuta ja heinäkuussa hänet nimitettiin ulkoasianneuvokseksi Itä- ja Kaakkois-Aasian ja Oseanian -yksikköön.

Ulkoministeriö teki Vilénin kulukorvauksiin liittyen tutkintapyynnön poliisille. Poliisi aloitti esitutkinnan asiasta heinäkuun puolessavälissä. MTV ei tavoittanut tapauksen tutkinnanjohtajaa useista yrityksistä huolimatta.

Ministeriö ei kuitenkaan ole aloittanut virkamiesoikeudellista prosessia Vilénin rikosepäilystä huolimatta.

Tulokas perusteli tuolloin MTV:lle asiaa sillä, että Vilén toimii nyt eri tehtävässä kuin mihin rikosepäily kohdistuu.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat