IS: Poliisi epäilee suurlähettiläs Viléniä rikoksista

Poliisi epäilee entistä Kanadan-suurlähettilästä Jari Viléniä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, Ilta-Sanomat kertoo.

Tapauksessa on kyse ulkoministeriön Vilénille maksamista korvauksista. Ministeriö teki asiasta kesäkuussa tutkintapyynnön poliisille. Ministeriön mukaan Vilénin edellytykset korvausten saamiseen eivät kaikilta osin täyttyneet.

Rikoskomisario Katariina Rinne vahvistaa STT:lle, että ulkoministeriön kesäkuussa tekemästä tutkintapyynnöstä on aloitettu esitutkinta. Hän ei kommentoi epäillyn henkilöllisyyttä.

Rinne teki asiassa esiselvityksen, mutta varsinaisesta esitutkinnasta vastaa toinen tutkinnanjohtaja, joka on tällä hetkellä lomalla. Tutkinnanjohtaja vastaa tapauksen tiedottamisesta, eikä Rinne kommentoi esimerkiksi sitä, minkälaisesta summasta on kyse epäillyssä petoksessa.

Vilén: Ehdotin takaisinmaksua itse

Ilta-Sanomat kertoi kesäkuussa, että ulkoministeriö perii Viléniltä takaisin perusteettomasti saatuja korvauksia lähes 37 000 euron edestä. 

Viléniltä takaisin perittävät korvaukset ovat muun muassa puolison ja lapsen muuttomatkakorvauksia sekä paikalliskorotuksen puoliso- ja lapsikorotuksia. Lain mukaan lapsi- ja puolisokorvauksia maksetaan sillä perusteella, että perheenjäsenet asuvat asemapaikalla virkamiehen kanssa samassa taloudessa. 

IS:n mukaan ulkoministeriö oli selvityksessään havainnut Vilénin perheenjäsenten olleen asemapaikalla Ottawassa vähemmän kuin mitä korvaukset edellyttäisivät.

Vilén kertoi tuolloin Facebook-sivullaan tehneensä itse ulkoministeriölle kirjallisen esityksen siitä, että häneltä perittäisiin ulkomaankomennukseen liittyvät liialliset maksut takaisin.

Vilénin tehtävä Ottawan-edustustossa päättyi kesäkuun loppuun. Hän sai toukokuussa ministeriöltä kirjallisen varoituksen. Ministeriön mukaan Vilénin käytös Ottawan edustuston päällikkönä täytti epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän määritelmät.

Heinäkuun alussa ulkoministeriö kertoi, että Vilén aloittaa ulkoministeriössä ulkoasiainneuvoksena ja sijoittuu asiantuntijatehtäviin Itä- ja Kaakkois-Aasian ja Oseanian yksikköön.

Lue myös:

    Uusimmat