Ulkoministeriö ei aio käynnistää virkamiesoikeudellista menettelyä Jari Viléniä koskien. Päätös tehtiin tiistaina.
Ulkoministeriön hallintojohtaja Pirjo Tulokas kertoo MTV Uutisille, että ministeriössä ei aloiteta virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä Jari Viléniä kohtaan, vaikka poliisi on aloittanut esitutkinnan häneen kohdistuvista rikosepäilyistä.
Tulokas perustelee päätöstä sillä, että Vilén on jo nimitetty uuteen tehtävään ja kyseinen poliisin esitutkinta liittyy Vilénin toimintaan edellisessä tehtävässä edustuston päällikkönä.
– Joissain tapauksissa, kun on tehty virasta pidättämisiä, se liittyy siihen, että henkilö on työskennellyt samassa tehtävässä, johon tutkinnan alainen asia on liittynyt. Tässä tapauksessa virkamies on siirtynyt uusiin tehtäviin, ja tässä vaiheessa ei ole harkinnassa mitään virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä, Tulokas sanoo MTV Uutisille.
Rikoskomisario Katariina Rinne vahvisti STT:lle tiistaina, että ulkoministeriön kesäkuussa tekemästä tutkintapyynnöstä on aloitettu esitutkinta. Asiasta ensin uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan poliisi epäilee Jari Viléniä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
IS: Poliisi epäilee suurlähettiläs Viléniä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta
Virkamieslain mukaan virkamies voidaan pidättää virastaan rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.
Virkamiesoikeudellisessa menettelyssä arvioitaisiin hänen edellytyksiänsä hoitaa virkaansa.
Tulokas kertoo, että hän ja henkilöstöpäällikkö keskustelivat mahdollisesta virkamiesoikeudellisen prosessin käynnistämisestä tänään tiistaina.
"Odotamme, mihin johtopäätökseen poliisi tulee"
Ilta-Sanomat kertoi kesäkuussa, että ulkoministeriö perii Jari Viléniltä takaisin perusteettomasti saatuja korvauksia lähes 37 000 euron edestä. Kyse on muun muassa puolison ja lapsen muuttomatkakorvauksista sekä puoliso- ja lapsikorotuksista.
Vilén oli Suomen Kanadan-suurlähettiläs, mutta sai toukokuussa ulkoministeriöltä kirjallisen varoituksen rikottuaan virkamiehen käyttäytymisvelvollisuutta.
Vilén palasi Suomeen kesäkuun lopussa ja hänet nimitettiin ulkoasianneuvokseksi Itä- ja Kaakkois-Aasian ja Oseanian yksikköön.
Tulokas kertoo, että he ovat saaneet Viléniltä jo selvityksen liittyen korvausasioihin.
– Jos nyt järjestäisimme virkamiesoikeudellisen kuulemisen, niin mitä hän voisi siihen (selvitykseen) lisätä? Jotta pääsemme eteenpäin asiassa, odotamme mihin johtopäätökseen poliisi pääsee tapauksessa.
Lue myös: Häirintäkohun keskiössä olevalle Jari Vilénille kirjallinen varoitus – "Irtisanomiskynnys ei ylity"
Tolvanen: Luottamuksen näkökulmasta tilanne ei muutu
MTV pyysi kommenttia UM:n päätökseen rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvaselta. Hän ihmettelee perustelua, että virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä ei aloiteta, koska virkamies toimii nyt eri tehtävissä samalla hallinnon alalla.
– Peruste ei kuulosta kovin kestävältä. Virkamiehenä hän edelleen jatkaa samalla hallinnon ajalla, missä rikokset epäillään tehdyksi, vaikka ei olekaan enää suurlähettiläs.
– Virkamiehen luottamuksen näkökulmasta ei tilanne muutu, että tekee hallinnon alalla eri tehtävää. Ulkoasianvaltuutettu on kuitenkin vastuunalainen tehtävä. Voisi olla eri asia, jos hän tekisi sellaista tehtävää, jossa ei käytetä julkista valtaa ollenkaan, Tolvanen kommentoi.