Järjestö: Venezuelassa ainakin kymmenkunta kuollut levottomuuksissa

Presidentti Maduron väitetyn vaalivoiton vastaiset mielenosoitukset jatkuvat Venezuelassa. Mielenosoituksissa on otettu oikeusministerin mukaan kiinni noin 750 ihmistä.

Venezuelassa ainakin kymmenkunta ihmistä on kuollut presidentinvaaleja seuranneissa levottomuuksissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Foro Penal.

Venezuelalaiset lähtivät maanantaina kaduille osoittamaan mieltään presidentti Nicolas Maduron väitettyä vaalivoittoa vastaan. Maan turvallisuusjoukkojen on kerrottu käyttäneen kyynelkaasua ja ampuneen mielenosoittajia kumiluodeilla.

Foro Penalin edustaja Alfredo Romero kertoi tiistaina toimittajille, että näissä yhteenotoissa on saanut surmansa ainakin 11 ihmistä. Kuolonuhrien määrä oli noussut aiemmin kerrotusta.

Romeron mukaan kuolleista kaksi on alaikäisiä ja yhdeksän aikuisia. Heistä viisi sai surmansa pääkaupunki Caracasissa.

Samalla Romero ilmaisi huolensa tuliaseiden käytöstä ja lisäsi maassa olevan ihmisoikeuskriisi.

Foro Penal raportoi ympäri maata tehdyn lähes 180 kiinniottoa.

Oikeusministeri Tarek William Saab puolestaan sanoi tiistaina, että mielenilmauksissa on otettu kiinni noin 750 ihmistä, joita hän kuvaili rikollisiksi. Hänen mukaansa kiinni otettuja aiotaan syyttää viranomaisten vastustamisesta ja kaikkein vakavimmissa tapauksissa jopa terrorismista.

Maduro syyttää oppositiota

Madurolle uskollisena pidetty vaalilautakunta (CNE) julisti hänet maanantaina virallisesti presidentiksi uudelle kuusivuotiskaudelle.

Oppositio on torjunut viranomaisten väitteen, jonka mukaan Maduro voitti sunnuntaiset presidentinvaalit noin 51 prosentin ääniosuudella. Opposition ehdokkaan Edmundo Gonzalez Urrutian sanottiin saaneen noin 44 prosenttia äänistä.

Oppositiojohtaja Maria Corina Machadon mukaan Gonzalez Urrutia keräsi 70 prosenttia äänistä.

Machado sanoo hänellä olevan pääsyn vaalidataan, joka kattaa yli 70 prosenttia annetuista äänistä. Hänen mukaansa tämä aineisto osoittaa selvästi, että seuraava presidentti tulee olemaan Gonzalez Urrutia.

Vaalien rehellisyyttä ja Maduron voittoa ovat kyseenalaistaneet sekä maan oppositio että monet kansainväliset tahot. Maduro on kiistänyt kritiikin ja väittänyt Venezuelan olevan vallankaappausyrityksen kohteena.

Televisioidussa puheessa Maduro sanoi, että opposition katsotaan olevan vastuussa väkivaltaisuuksista, loukkaantumisista, kuolonuhreista ja tuhosta, joiden hän väitti johtuneen mielenosoituksista.

Puolustusministeri Vladimir Padrino puolestaan sanoi Madurolla olevan asevoimien täysi tuki.

Tuhannet lähtivät jälleen kaduille

Maduro, 61, on ollut kerran rikkaan öljyvaltion ruorissa vuodesta 2013 lähtien. Venezuelan talous on kärsinyt huimasti hänen presidenttikautensa aikana. Maduroa syytetään muun muassa kriitikoidensa tukahduttamisesta ja opposition häirinnästä.

Tiistaina tuhannet venezuelalaiset lähtivät jälleen kaduille osoittamaan rauhanomaisesti tukeaan oppositiolle. Gonzalez Urrutia vaati viranomaisia olemaan tukahduttamatta mielenosoituksia.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan turvallisuusjoukkojen tulee varmistaa, että mielenosoittajat voivat kokoontua rauhanomaisesti.

Borrell ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ovat kehottaneet Venezuelan vaalilautakuntaa avoimuuteen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmaisi välittömästi tulosten julistamisen jälkeen vakavan huolensa siitä, että tulos ei heijasta Venezuelan äänestäjien tahtoa.

Presidentit vaativat äänestystietoja julki

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kertoo keskustelleensa yhdysvaltalaisen virkaveljensä Joe Bidenin kanssa ja sanoo kaksikon olleen yhtä mieltä siitä, että vaalipöytäkirjojen julkaiseminen on erittäin tärkeää.

Valkoinen talo vahvisti lausunnossaan keskustelun sekä tarpeen sille, että venezuelalaisviranomaiset julkaisevat välittömästi yksityiskohtaiset äänestystiedot äänestyspaikoilta.

Brasilialaiselle TV Globolle antamassaan haastattelussa Lula vaikutti vähättelevän vaalituloksesta syntynyttä kiistaa ja piti eripuraa normaalina. Hänen mukaansa riita voidaan ratkaista julkaisemalla äänestyspaikkakohtaiset äänestystiedot. Jos näissä tiedoissa on opposition mielestä jotain vialla, tekee se Lulan mukaan valituksen, ja asiasta päättänee tämän jälkeen tuomioistuin.

– Olen vakuuttunut, että se on normaali, rauhanomainen prosessi, Lula sanoi.

– Ei ole mitään vakavaa, ei ole mitään pelättävää.

Lulan mukaan ihmisillä on oikeus ilmaista itseään, mutta toisaalta hallinnolla on myös oikeus todistaa olevansa oikeassa.

– Presidentti Maduro tietää erittäin hyvin, että mitä enemmän on läpinäkyvyyttä, sitä enemmän hänellä on mahdollisuuksia saada mielenrauha hallitsemiseen, Lula sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat