Järki käteen! Koronakriisi sai ihmiset tekemään rikosilmoituksia mitä oudoimmista asioista: "Nämä eivät ole rikoksia"

Poliisi kuvituskuvia6
Mediahub
Julkaistu 03.04.2020 17:14
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Koronakriisi ja Suomessa vallitseva poikkeustila on saanut aikaiseksi sen, että poliisille tehdään rikosilmoituksia mitä ihmeellisimmistä asioista. Ihmiset ovat tehneet rikosilmoituksia muun muassa etätyön kieltämisestä ja turvavälien rikkomisesta.

Itä-Uudenmaan poliisissa on huomattu, että runsaat pari viikkoa jatkunut poikkeustila on saanut ihmiset tekemään rikosilmoituksia hyvinkin erikoisista asioista.

Sähköinen rikosilmoitus on helppo jättää poliisin internetsivuilla, ja ilmoituksia on tehty esimerkiksi sen perusteella, mitä koronasta puhuneet asiantuntijat ovat sanoneet televisiossa.

– Ihmiset ovat esimerkiksi kuulleet asiantuntijoiden antavan ohjeita televisiossa, ja kun he ovat huomanneet, ettei kaikkia ohjeita noudateta, he ovat tehneet rikosilmoituksen poliisille, komisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisin rikosten esikäsittely-yksiköstä kertoo.

Itä-Uudenmaan poliisin rikostutkintasektorin johtaja, rikosylikomisario Petri Eronen tviittasi jo muistutuksen siitä, että turhia rikosilmoituksia ei pidä tehdä, koska se kuormittaa poliisia.

Sitoo työvoimaa

Erosen mukaan poliisin on käytävä läpi jokainen rikosilmoitus, mikä sähköiseen järjestelmään tehdään.

– Joudumme tekemään päätöksen jokaisesta asiasta, jota joku pitää rikoksena. Poliisi kirjaa sen tietojärjestelmiin ja tekee asiassa virallisesti päätöksen. Emme voi vain tulostaa niitä roskikseen. Tämä sitoo työvoimaa ja kuormittaa poliisia, Eronen huomauttaa.

Mettovaara neuvoo ihmisiä soittamaan epäselvissä tilanteissa poliisin neuvontapuhelimeen. Sieltä voi kysyä neuvoja, jos on epävarma täyttääkö jokin teko tai asia rikoksen tunnusmerkistön.

– Poliisi on avannut neuvontapuhelimen nimenomaan sen vuoksi, että sieltä voi kysyä apua tällaisissa tilanteissa nyt poikkeusaikana.

– Puheluja on kuulemma tullut melko vähän. Olisi toivottavaa, että soitettaisiin mieluummin sinne kuin tehtäisiin ensimmäisenä rikosilmoitus, hän neuvoo.

Enemmän aikaa tehdä ilmoituksia

Eronen arvelee ihmisten tekevän nyt myös herkemmin sähköisiä rikosilmoituksia sen vuoksi, että he ovat kotona ja aikaa on enemmän.

– Ihmisillä voi olla enemmän aikaa pohtia sitä, että joku asia on heidän mielestään rikos. 

Itä-Uudenmaan poliisille on tehty viimeisen parin viikon aikana esimerkiksi useita rikosilmoituksia etätyöhön ja turvaväleihin liittyen.

– On tehty rikosilmoituksia siitä, jos työnantaja ei ole antanut jäädä etätöihin ja jos ihmiset ovat nähneet, etteivät toiset noudata suositeltuja turvavälejä. Nämä eivät kuitenkaan ole rikoksia, Mettovaara sanoo.

Kotihälytysten arvellaan lisääntyvän

Poliisi ei ole huomannut ainakaan toistaiseksi vielä mitään piikkiä tietyissä rikoksissa poikkeustilan aikana.

Toisaalta kaduilla, ravintoloissa ja ulkona tapahtuvat rikokset ovat vähentyneet, koska useimmat paikat on suljettu ja ihmiset ovat enemmän kodeissaan.

– Oletettavaa on, että kotihälytykset lisääntyvät, kun paineet niin sanotusti kasvavat ja eristys vain jatkuu, Eronen arvelee.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi