Auringon UV-säteilyn vaaroista varoitellaan aina – ja tässä kuvatodisteita. ”Se voisit olla yhtä hyvin sinä”, tyvisolusyöpään sairastunut amerikkalaisnainen varoittaa.
Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin kaikista ihosyövistä, ja samalla myös yleisin kaikista syöpäkasvaimista. Tyvisolusyöpään sairastumisen riskiin liittyy ennen kaikkea auringon ultraviolettisäteilylle altistumiset, koko elämän aikana saatu yhteenlaskettu UV-säteilyn määrä sekä yksittäiset auringossa palamiset.
Tiesitkö? Näyttelijä Hugh Jackman sairastaa ihosyöpää.
Tyvisolusyövän kehittyminen kestää yleensä vuosia, ja se onkin erittäin yleinen varsinkin yli 60-vuotiailla vaaleaihoisilla henkilöillä. Tyvisolusyövät ovat lisääntyneet länsimaissa viimeisen 50 vuoden aikana, ja onkin esitetty, että nykynuorista jopa kolmasosa tulee sen joskus saamaan.
Tältä ihosyövän eri tyypit näyttävät:
Pinnallinen basaliooma.
Elävä esimerkki Facebookissa
Amerikkalaisella Judy Cloudilla diagnosoitiin ihosyöpä vuonna 1995. Lähes 50-vuotias nainen on käynyt läpi neljä leikkausta tähän mennessä, joissa häneltä on poistettu tyvisolusyövästä aiheutuneita kyhmyjä ja jälkiä. Tyvisolusyöpiä esiintyy eniten auringolle altistuneilla ihoalueilla, kasvoilla ja dekolteella.
Judy lisäsi vuonna 2015 Facebookiin kuvia itsestään ja ihostaan osoittaakseen, mihin virheisiin hän itse on sortunut – ja jotta muutkin voisivat välttää tämän karun kohtalon.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
”Tämä on ihosyöpä. Tämä on lopputulos siitä, että kävin solariumissa ollessani nuori”, hän kirjoittaa.
”Tämä on lopputulosta siitä, että altistuin monille auringon polttamille lapsena ja teininä, en käyttänyt aurinkovoidetta säännöllisesti, ja vietin liian kauan aikaa auringossa teininä, parikymppisenä ja jopa 30-vuotiaana.”
Judy painottaakin, että ihoa tulisi suojata auringon ultraviolettisäteilyltä sekä jättää solariumlaitteet sikseen.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
”Katso näitä kuvia. Se voisit yhtä hyvin olla sinä.”
Kuvat saattavatkin kyseenalaiseksi hiljattain tehdyn ruotsalaistutkimuksen tulokset.
Etkö vieläkään usko? Katso, millaista tuhoa aurinko tekee iholle:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Terve.fi, goodtoknow.co.uk