Kysely: Suomalaiset tunnistavat syöpäriskit pääosin hyvin – yhtä riskitekijää puolet vastaajista ei kuitenkaan osannut nimetä

syöpä, roosa nauha
Suomalaiset tunnistavat syöpäriskit hyvin.Shutterstock
Julkaistu 19.03.2025 20:03

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Suomalaiset tunnistavat syöpäriskit hyvin, mutta vain puolet kyselyvastaajista tunnisti punaisen lihan syöpäriskiksi.

Syöpäjärjestöjen kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista 95 prosenttia uskoo elintavoilla olevan merkittävää vaikutusta syöpäriskiin.

Vastaajat tunnistivat hyvin erilaiset syöpäriskit, kuten tupakoinnin, alkoholin, epäterveellisen ruokavalion ja ylipainon. Vastaajat tiesivät myös hyvin, että liikunta, terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat puolestaan vähentävät syöpäriskiä.

– Tietoisuus monen syöpäriskin osalta oli korkeammalla tasolla kuin osasimme olettaa, Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Maailmanlaajuinen katsaus paljastaa, kuinka paljon syöpiä ylipaino aiheuttaa

Tuhannesta 18–70-vuotiaasta vastaajasta 71 prosenttia tiesi, että ylipaino lisää riskiä sairastua syöpään. Näin hyvä tietoisuus yllätti Syöpäjärjestöt, sillä vielä viime vuonna yhteispohjoismaisessa kansalaiskyselyssä vain alle kolmasosa vastaajisti tunnisti ylipainon syövän riskitekijäksi.

Löflund-Kuuselan mukaan tuoreen kyselytutkimuksen aikaan syöpään liittyviä teemoja oli julkisuudessa esillä paljon, joten se on voinut lisätä vastaajien tietoisuutta.

Lue myös: Yksi juoma on erityisen "kova myrkky" syöpäriskin kannalta

Tunnetuimmat syövän riskitekijät – vain puolet vastaajista tunnisti punaisen lihan riskiksi

Syöpäriskiä pienentävinä tekijöinä vastaajat pitivät kasvispitoista ruokavaliota, kuitupitoisia täysjyvätuotteita, syöpäseulontoihin osallistumista sekä imettämistä. 

Tunnetuimpia syövän riskitekijöitä kyselytutkimuksen mukaan puolestaan olivat tupakka ja nuuska, auringon UV-säteily, ilmansaasteet ja solarium. 

Kuitenkin vain puolet vastaajista ajatteli punaisen lihan ja lihavalmisteiden lisäävän syöpäriskiä.

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöpäriski on huomioitu uusissa ravitsemussuosituksissa, joissa punaista lihaa suositellaan käytettäväksi enintään 350 grammaa viikossa. Tästä prosessoidun lihan osuus tulisi olla mahdollisimman vähäinen, Löflund-Kuusela muistuttaa. 

Terveyskirjaston mukaan punainen liha on yhdistetty suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin, ja se voi suurentaa myös sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja rintasyövän riskiä. Lihavalmisteiden käyttö puolestaan on yhdistetty suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin.

Lue myös: Paksusuolen syöpää esiintyy yhä nuoremmilla – kiinnitä huomiota tähän asiaan ruokavaliossasi

Lisäksi yli puolet vastaajista piti sokeria syöpään liittyvänä riskitekijänä. Asia ei ole ihan niin yksioikoinen.

– Sokeri itsessään ei ole syöpää aiheuttava aine, mutta liiallinen sokerinsaanti altistaa ylipainolle ja lihavuudelle, jotka lisäävät monien syöpien riskiä, Löflund-Kuusela sanoo.

Kyselyyn vastanneet kertoivat kiinnittävänsä huomiota ruokailutottumuksiinsa ja fyysiseen aktiivisuuteen. Kuitenkin nimenomaan syöpäriskiään vähentääkseen vastaajat kertoivat kiinnittävänsä eniten huomiota tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen sekä auringon UV-säteilyltä suojaamiseen.

Lue myös: 

Keuhkosyöpään sairastuu tänäkin vuonna 3 000 suomalaista: "Eletään ehkä syöpäepidemiaa, joka on pahentumassa"

Syöpätutkimus havaitsi: Kaksi tekijää laskisi kuoleman riskiä lähes puolella

Huomasitko? Ruokakauppojen lihatuotteissa varoitustarroja – tästä on kyse

Katso myös: Millainen yhdistelmä on syöpäriskin kannalta erityisen vaarallinen? Asiantuntija kertoo

8:11imgMiten syöpäriskiä voi pienentää? Haastattelussa Syöpäsäätiön lääketieteen tohtori ja pääsihteeri Juha Pekka Turunen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Syöpäjärjestöt, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä